Klauški: “Milanović je hibrid Grabar-Kitarović, Mesića i Josipovića. Krivo je ušao u rat sa ženama, ali će se izboriti za drugi mandat”

Kolumnist dnevnog lista 24sata Tomislav Klauški na N1 Televiziji je govorio o prvoj godini predsjedničkog mandata Zorana Milanovića.

Kazao je kako je Milanoviću karakter bio prepreka u vođenju vlade i stranke.

“On je od prvog dana išao na to da mu karakter bude alibi za sve što će uraditi u mandatu. Sve dobro i loše će sakriti pod skute svog karaktera. On se iza njega mogao sakriti, i sve što je činio u obračunima s političarima, u svim obračunima koji su završili u grubim izrazima, niskim udarcima, odraz su tog karaktera i oni su obilježili prvu godinu mandata”, rekao je Tomislav Klauški.

Milanović kao da žali što nije premijer, komentirala je u četvrtak Jadranka Kosor.

“Mislim da mu je laknulo što nije premijer, što njegove izjave ne mora pretočiti u djelo. On je politički kontaminiran, želi biti primjetan i aktivan – kada mu odgovara, kada ga se isprovocira… Pandemija, Stožer, Vlada, bilo je tema oko kojih se mogao više angažirati, ali se angažirao kada ga se istjeralo na čistac. On i dalje okreće leđa svom biračkom tijelu, i dalje ponavlja greške koje je činio.

Njegov obračun s ustaštvom, HOS-ovcima, on se i dalje brine oko tema koje su ostale iza njega nakon premijerskog mandata. Njemu odgovara da može reći i šutjeti kada hoće. Čini mi se da se još uvijek traži – želi li biti prisutan ili zatvoren u uredu na Pantovčaku”, rekao je Klauški.

Nije mrdnuo prstom da SDP dovede na vlast

Od njega se, kaže, očekivalo, kao i od Kolinde Grabar-Kitarović i Ive Josipovića, da energiju prenese na parlamentarne izbore i otvori vrata svojoj političkoj opciji – oporbi.

“Milanović nije mrdnuo prstom da SDP dovede na vlast, ostao je na dan izbora doma i možda je zbog tog njegovog poteza ostala mala izlaznost i pobijedio je HDZ. Drugo je razočaranje bilo to da je on otvorio najveće ratove s onima koji su glasali za njega, koji su ga podržavali, koji su računali da će on biti njihov čovjek na čelu države, da će vršiti pritisak na Vladu.

U situaciji gdje je Andrej Plenković toliko suveren i jak tražila se protuteža – a Milanović to nije bio. Unatoč prepirkama i ružnim riječima u obračunima, Plenković je jači nego što je bio. Milanović je usisao dobar dio kisika drugoj opoziciji. On se svađa s Plenkovićem.

Zoran Milanović je imao osobnih animoziteta – ne toliko Plenkoviću, ali Puhovskom, udruzi B.a.B.e., pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Tu je bilo dosta ružnih riječi, vidi se da on vuče neke zamjerke od ranije”, kaže Klauški.

Svađa Milanović – Plenković

Klauški ističe da je svaki predsjednik koji je doveo svoju poziciju na vlast izgubio iduće izbore.

“Premijeru odgovara da na Pantovčaku ima suprotnu opciju s kojom se može svađati, a na čijoj će svađi mobilizirati svoje biračko tijelo. To je bio skoro dogovoreni rat između dvojice bivših kolega iz diplomacije.

Milanović nije u prošloj godini biti faktor destrukcije, htio je davati ruku vladi, pomagati gdje je mogao, no Vlada i Stožer učinili su puno loših poteza, a predsjednik se više ponašao kao komentator. To je i prije bio njegov politički stil. Komentirao je, no nije davao prijedloge.

“On je došao s minimalnom ambicijom, to se vidjelo i u inauguraciji bez pompe, bez prisustva šefa opozicije, pred HDZ-om. Stilski je uzeo dio Mesićevskog stila u odnosu prema HOS-ovcima, Tuđmanovskog stila u odnosu prema ljevičarima i puno Trumpovskog stila gdje je otkrio da na mjestu predsjednika države može govoriti što hoće, da može koristiti društvene mreže, da se može svađat”, rekao je Tomislav Klauški.

Slučaj Tušek – politička trgovina

U slučaju Darka Tušeka vidjelo se, kaže Klauški, da je on bio branitelj stranačke političke kaste.

“I on kad je bio premijer imao je čudne pokušaje suradnje s Glavašem u Osijeku, Željko Sabo bio je njegov kandidat…
Njega situacija s Tušekom nije iznenadila. On zna kako se to radi.

On je uvijek bio kralj relativizacije. Kada god se javnost uzbudila, mediji zagrizli za nešto – on bi to sve polio hladnom vodom i rekao da nema nikakvog problema”, rekao je Klauški.

Ne vjeruje ženama

“Koliko vjeruje ženama vidjelo se dok je bio šef stranke – imao je malo žena u krugu svojih suradnika. On nije osoba koja će se ispričati, posebno kada je vruća situacija. Toliko je krivo ušao u rat sa ženama, toliko je krivo interpretirao situaciju u kojoj se one nalaze i taj rat protiv seksualnog zlostavljanja. On tu ne može priznati da je pogriješio, povući se. On će i dalje inzistirati na tome.

No predsjednik je neki moralni autoritet, a Milanović je govorio da je ovo kuća za sve. No u toj su kući neki u dnevnom boravku, a neki u smočnici ili kuhinji”, rekao je Klauški.

Kaže kako mu se čini da Milanoviću nije toliko stalo do funkcije predsjednika, koliko do njega na funkciji predsjednika.

“Mislim da je inače uloga predsjednika bila ovisna o karakteru predsjednika. Ivo Josipović je proveo pet godina na Pantovčaku jedva čekajući da to završi, Kolinda Grabar-Kitarović se previše uživjela u tu funkciju, što je dovelo do iritacije.

Milanović bi trebao prilagoditi funkciju sebi, i on funkcionira kao hibrid Grabar-Kitarović, Mesića i Josipovića. Dovoljno je posvećen vlastitom političkom uspjehu i ne sumnjam da će pronaći model da se izbori za drugi mandat”, zaključio je Tomislav Klauški.

Komentiraj