‘Klapa je postala hrvatski kulturni brend, trebamo nastaviti čuvati izvornu a capella pismu’

Tomislav Bralić i klapa Intrade održat će jubilarni 15. prosinački koncert u Zagrebu. Ove godine u Dvorani Dražena Petrovića nastupaju 3. prosinca, a Bralić za Nacional kaže da su već navikli svoju publiku na koncert u Zagrebu krajem godine pa im je to već postala i obaveza: “Prosinac, advent i Intrade. Pjevat ćemo sve svoje najbolje pjesme, neke stare, neke novije, bit će to dobro jer lani nismo bili pa smo se i malo zaželjeli velikih koncerata. Svaki koncert je poseban na svoj način, ali Cibonina dvorana je posebna, akustična, i tamo se pjeva od prve do zadnje pjesme. Klapa Intrade pjeva posljednje dvije godine i za manji broj ljudi, ali uvijek dajemo sve od sebe dok ljudi ne kažu laku noć.”

Klape i klapsko pjevanje već niz godina vrlo su popularni, a Bralić kaže da su se rodili s dalmatinskom tercom: “Naučiš govoriti i pjevati u isto vrijeme, kako mi je mati pričala. Popularnost nije došla preko noći, puno se noći i dana pivalo i pilo. Imamo svojih desetak pjesama koje se već pjevaju u narodu. Mislim da je klapa već postala hrvatski kulturni brend, kada vidite koliko klapa ima u Hrvata, to je već dobar pokazatelj. Treba ovako nastaviti i obavezno čuvati izvornu a capella pismu, a mladih klapa ima puno i to je pozitivno. Omiški festival čuva izvor i to je za svaku pohvalu.”

Pandemija je svim umjetnicima donijela nove izazove, a nedostatak nastupa ostavio je traga. Bralić je poručio da u takvoj teškoj situaciji samo treba ostati zdrav i normalan te da nije lako, ali bit će bolje:

“Ja sam uvijek optimist i to je dobro, ne želim drugačije razmišljati. Prvu godinu pandemije smo se malo odmorili, a druge je već nastupila nervoza, imamo neke nastupe, ali nije to ni pola koliko smo radili. Do ljeta ćemo opet čekati pa se nadati boljem vremenu. Spremamo novi album koji ćemo objaviti u 2022. godini. Upravo smo objavili monografiju klape ‘Popili intrade i opet su žedni’, kojom smo obilježili prvih 35 godina karijere. Korak po korak, bez velikih planova, samo da svi budemo živi i zdravi, to želim svima.”

Komentiraj