KLAIĆEVA Počelo liječenje prvog djeteta oboljelog od neuroblastoma

HINA/ Denis CERIÆ /ds

Počeo je prvi ciklus liječenja lijekom Dinutuximab beta Aperion prvog pacijenta koji boluje od visokorizičnog neuroblastoma u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Za nekoliko dana očekuje se početak liječenja drugog, a vrlo brzo i trećeg djeteta.

Iz te bolnice su u priopćenju zahvalili svima koji su dali doprinos u liječenju djece oboljele od te teške bolesti, posebice Vladi, Ministarstvu zdravstva i HZZO-u što su osigurali sredstva i potrebnu podršku, ali i medijima te hrvatskoj javnosti koja je ukazala na postojanje problema “te još jednom pokazala svoje veliko srce”.

Podsjetimo, Vlada je na sjednici 13. srpnja prihvatila zaključak o osiguranju do 14 milijuna kuna za Kliniku za dječje bolesti Zagreb za nabavu lijeka Dinutuximab beta Aperion za djecu koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma.

Ranije je Vlada od Povjerenstva HZZO-a zatražila da pripremi temeljitu analizu opravdanosti indiciranja tog lijeka kod bolesne djece koja se liječe u Zagrebu i Rijeci, ovisno o njihovom trenutnom zdravstvenom stanju.

Nakon analize Povjerenstva, temeljenog na provedenoj opsežnoj dijagnostičkoj obradi i medicinskim indikacijama, predložena je nabava lijeka te je zaduženo Ministarstvo financija da u sklopu državnog proračuna osigura sredstva Ministarstvu zdravstva.

Komentiraj