Grad Beč

Kišnica je tema brojnih projekata u glavnom austrijskom gradu

Inovacija iz Grada Beča izaziva oduševljenje: kontaminirana voda odlazi u kanalizaciju, a čista ostaje u lokalnom ciklusu kruženja vode u prirodi. Projekt je osvojio Bečku inženjersku nagradu i bit će testiran tijekom ljeta.

Kišnica je tema brojnih projekata u glavnom austrijskom gradu, jer i bečki kanalizacijski sustav ima problem preopterećenja uslijed obilnih kiša.

“Zamislite slikovito kako izgleda tok kišnice, imate ulicu s kolnikom i kanalizacijske šahtove, a uz nju zeleni pojas i slivnik. Voda dospijeva u šahtove uz rubove ulice odakle putem kanalizacije teče dalje. Upravo tu dolazi do inovacije. Do sada nije bilo moguće regulirati koliko vode odlazi u kanalizaciju. Na cijev koja vodi u kanalizaciju postavit ćemo prigušnu zaklopku. Riječ je zapravo o limu s tri centimetra velikim otvorom kroz koji otječe voda s ulice. Na taj će način u kanalizaciju prolaziti puno manje vode. Zimi ima manje kišnice i tada voda bez problema može proći kroz suženi otvor. Tijekom ljeta kada su veliki pljuskovi češći, voda neće moći u potpunosti proći kroz mali postavljeni otvor. Samo će prvi veliki vodeni val sa svom prljavštinom završiti u kanalizaciji. Čišća voda koja se nakon toga skuplja vraćat će se iz šahta. Tada u igru ulazi korito koje je smješteno nešto ispod nivoa ulice. Jedan 30 cm debeo sloj zemlje zadržavat će prljavštinu koja je još u vodi. Kišnica će potom svoj put nastaviti kroz korito i čista dospjeti u podzemne vode. Jedan će dio vode na tom putu i ispariti. U svakom slučaju voda će tako ostati u prirodnom toku”, objašnjava Bernhard Engleder iz bečkog magistrata.

Na taj se način ostvaruje nekoliko ciljeva. Para koja nastaje hladi okolinu, što smanjuje pregrijavanje gradskog područja, kanalizacija je rasterećena, sistem osigurava efikasnu zaštitu od poplava, a biljke natrag dobivaju čistu vodu.

Ova će inovacija tijekom ljeta biti testirana u novoizgrađenog bečkoj četvrti Aspernu u ulici Edith-Piaf. Pokaže li se projekt uspješnim bit će primijenjen i na druge dijelove grada.

Komentiraj