“KIŠNI ČOVJEK” Svjetski dan sportskih novinara

Povodom Svjetskog dana sportskih novinara koji je obilježava 2. srpnja, Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) organizira humanitarnu utrku “Kišni čovjek” koja će se održati na savskom nasipu od 18.30 sati, a sav prihod od prijava za utrku bit će doniran Centru za autizam u Zagrebu.

Uz HZSN, u organizaciji utrke sudjeluju Atletski klub Žumberak i Atlantic Grupa.

Start utrke na pet kilometara bit će kod Boćarskog doma.

Povodom Svjetskog dana sportskih novinara predsjednik HZSN-a Jura Ozmec uputio je čestitku svojim kolegama u kojoj stoji:

“Svjetski dan sportskih novinara ove nas je godine dočekao u velikom slavljeničkom ozračju. Ove godine, naime, HZSN slavi 70 godina postojanja. Obilježili smo taj događaj svečanim Saborom 6. travnja, a prošloga smo tjedna povodom Dana državnosti dobili iz ruku Predsjednice RH Povelju Republike za zasluge u promicanju sporta. Uskoro bi, nadamo se, Grad Zagreb trebao Tomislavu Židaku odati priznanje i dati njegovo ime prilaznoj cesti prema gradskom stadionu u Maksimiru. Ponosni smo, naravno. No, od ponosa se ne živi, s ponosom ćemo teško osigurati sve ono što se trudimo već 70 godina napraviti; bolje uvjete svim sportskim novinarima, lakše kontakte sa sportašima i sportskim djelatnicima, veće plaće, sigurniji radni staž i karijeru. Nismo u tome usamljeni niti smo po tome specifični. Tako je u cijelome svijetu, no to ne znači da se ne moramo i dalje truditi i dalje raditi na tome.

I ove godine smo naš dan, Svjetski dan sportskih novinara podijelili s onima kojima je teško, s onima o kojima šira društvena zajednica jako rijetko ili malo brine, s onima kojima treba i financijska pomoć. I ove godine, s prijateljima iz AK Žumberak te iz Atlantic Grupe, a uz medijski ‘poguranac’ velikog broja portala, radija i televizija organizirali smo humanitarnu utrku ‘Kišni čovjek’. Sve što se zaradi od prijava za utrku donirat ćemo, zajednički, Centru za autizam u Zagrebu. Prvo da se za njih malo više čuje, da zajednica shvati njihove probleme, a usput da financijski pomognemo koliko možemo.

Jer, kao i kad pratimo sportaše, kad smo vezani za neke sportske događaje, nikad nismo i ne trebamo mi, sportski novinari, biti u prvome planu. U prvom su planu oni…. Ipak, ne samo na Svjetski dan sportskih novinara, od ove godine sportski novinari širom svijeta imaju priliku biti u prvom planu i dodatno zaraditi. AIPS, Svjetska udruga sportskih novinara, pokrenuo je AIPS nagrade za najbolje svjetske sportske novinare i fotoreportere. Nemojte zanemariti i tu vrijednu nagradu, nemojte da vaši tekstovi, prijenosi, blogovi, dokumentarci ili fotografije ne budu dio ovog natječaja, koji traje do listopada. Javite se!

Biti sportski novinar zapravo je puno više od samog obavljanja posla. To svi mi koji se sportskim novinarstvom bavimo znamo”.

Komentiraj