Kirk Douglas bio je na Olimpijadi u Sarajevu, večeru mu ‘papreno’ naplatili

Dana 8. veljače 1984. u Sarajevu su otvorene 14. Zimske olimpijske igre. Uz mnoštvo sjećanja, ostalo je i ovo, koje najbolje pamte stare novine:

“Sve je u Sarajevu funkcionisalo gotovo savršeno za vrijeme Olimpijade, osim nekoliko privatnih sistema za – pražnjenje džepova. Jedan od tih sistema je privatna ugostiteljska radnja, vlasnik Fahrudin Š.
U srijedu, 11. februara, čulo se da je dva dana ranije u restoranu večerao glumac Kirk Douglas sa svojim društvom. Umjesto da naplati 5.400 dinara, vlasnik je uvećao račun za deset puta – naplatio je ravno 54.000. Restoran je odmah zatvoren.
Restoran se nalazi iznad čuvenog baščaršijskog zdanja Morića-hana… Na kucanje niko ne odgovara. Zavjesa na gornjem spratu pomakla se tek kada je vlasnik primjetio da neko slika. Časak kasnije, Fahrudin počinje da othukuje: ‘Aih, aih, bolan, šta me to zadesi?’ Othukuje, ali nikako da kaže šta ga je to, zapravo, zadesilo. Greška je napravljena, a bruka će pasti na njega, nedužna. Radije bi pokazao knjigu utisaka iz njegovog restorana u koju su se ubilježili mnogi poznati gosti. Svi hvale svoj provod u restoranu, niko ne kaže da vlasnik ‘dere’ prilikom naplate računa.
‘Eto vidite’, kaže Fahrudin. ‘A, kako je bilo? Nema tu mnogo šta… U podne tog dana došao kod mene neki Mate, veli da je kelner, iz Rijeke. Traži posao. A u mene posla ovih dana kol’ko hoćeš, pa ga ja uzmem da poslužuje. Nisam ga ni prijavio, mislio sam tako, na dan-dva, dok ova Olimpijada…”

Te večeri je, zaista, Kirk Douglas došao u restoran sa svojim društvom, njih osmoro. Smješteni su u jednu prostoriju na gornjem katu, i baš su lijepo jeli, i baš su se lijepo proveli. Vlasnik Fahrudin je posluživao dok je posluživao, svi su se zajedno slikali (za dugo sjećanje), a onda…
‘Onda sam ja oko pola dva ujutro o’šo da kupim još mesa za sutra, a onaj Mate uzeo račun koji je dole sačinila moja žena na 5.400 dinara, dodao jednu nulu dok se popeo i naplatio pet miliona i četiri stotine hiljada.’, ispričao je Fahrudin.
Kad se Fahrudin vratio iz kupovine, nema više gostiju, ali nema ni Mate. Opljačkao i goste i Fahrudina. Pobjegao. Gotova priča.”

No, hostesa koja je te večeri pratila Kirka Douglasa tvrdi, kao i ostali iz društva, da ih je cijele večeri služio Fahrudin, koji je napravio račun i naplatio – osobno. K tome, naplatio je u dolarima – ukupno 400 USA dolara.
Fahrudin je pokajnički donio 400 dolara u općinu, kako bi se vratili gospodinu Weissu, koji je te večeri u Kirkovom društvu, platio račun.

‘Aih, aih, bruke’, othukuje i dalje Fahrudin. ‘I otkud to da snađe baš mene, koji sam donator… Dao sam deset starih miliona za ovu Olimpijadu.’
‘Dao deset, a pet odmah htio da vrati’, podsmjehuju se ovdje.

U vrijeme Olimpijade, još tri lokala u Sarajevu su zatvorena po ovako hitnom postupku. To su kafići čiji su vlasnici Nedžo A, Zekija K. i Esad T. naplaćivali usluge više nego što je propisano. Da inspekcija nije bila brza, za njih bi se reklo: to su oni što izbrukaše šeher-Sarajevo.”, priča je zabiježena u ondašnjim sarajevskim novinama.

Komentiraj