Kirgistanski birači podržali su u nedjelju na referendumu sporne ustavne promjene kojima će se proširiti ovlasti predsjednika vlade u toj bivšoj sovjetskoj republici u srednjoj Aziji.

Službeni preliminarni rezultati pokazali su da je 79,67 posto birača glasovalo za ustavne promjene.

Po podacima izbornog povjerenstva, na referendum se odazvalo samo 40 posto birača.

Ovu ustavnu reformu koju zagovara kirgiski predsjednik Almazbek Atambajev, oporba oštro kritizira.

Ishod referenduma znači da će premijer Soronbaj Jenbekov, saveznik Atambajeva, dobiti nove ovlasti  u vezi s proračunom i više mu neće trebati odobrenje predsjednika i parlamenta za imenovanje i smjenu ministara.

Oporba se boji da Atambajev, koji više nema pravo kandidiranja na predsjedničkim izborima 2017., ali bi mogao biti premijer, želi tako ostati na vlasti nakon isteka predsjedničkog mandata i pritom si dati veće ovlasti.

Predsjednik, čija je Socijaldemokratska stranka Kirgistana (SDPK) dobila najviše glasova na parlamentarnim izborima 2015., tvrdi da ne kani biti premijer nakon odlaska s predsjedničke dužnosti.

Kirgistan, republika u kojoj od šest milijuna stanovnika većinu čine muslimani, doživjela je dvije revolucije u 25 godina neovisnosti, 2005. i 2010. te brojne slučajeve etničkog nasilja.

Komentiraj

PREKOEPA/IGOR KOVALENKO
Podijeli objavu
Prethodni članakPRVA HNL Dinamo – Lokomotiva 3-1
Sljedeći članakOTROVNA POLITIKA Tablete
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.