Kip istraživača Kristofora Kolumba u Ciudad De Mexicu će zamijeniti statua autohtone Meksikanke

Screenshot YouTube

Kip europskog istraživača i moreplovca Kristofora Kolumba, koji je prošle godine uklonjen s jedne od glavnih avenija Ciudad De Mexica zamijenit će statua autohtone stanovnice Meksika, objavila je u nedjelju gradonačelnica glavnoga grada Claudia Sheinbaum.

Brončani kip iz 19. stoljeća u listopadu prošle godine uklonjen je s avenije Paseo de la Reforma jer su se vlasti pribojavale nasilnih prosvjeda protiv veličanja kolonijalnog nasljeđa Meksika. Kip je premješten na drugu lokaciju gdje će biti restauriran.

Sheinbaum je pojasnila da će se na taj način mjesto ustupiti spomeniku koji će zadovoljiti “socijalnu pravdu” kada je posrijedi povijesna uloga meksičkih žena, osobito onih starosjedilačkog porijekla.

“Naravno, mi priznajemo Kolumba, no postoje dva stajališta”, rekla je Sheinbaum, dodavši da je jedno od njih europsko stajalište o “otkriću Amerike”, premda su u Meksiku stoljećima postojale razne civilizacije.

“Mi ovdje imamo i drugo stajalište, a to je da je u stvarnosti jedan Europljanin stigao u Ameriku, stvorivši mjesto susreta dviju civilizacija, a zatim je uslijedila (španjolska) konkvista”, dodala je.

Kip Kolumba bit će premješten na “primjereno mjesto” u glavnome gradu, rekla je gradonačelnica.

Ekspedicije talijanskog moreplovca i istraživača, financirane od 1490. iz španjolske ‘kase’ utrle su put europskom osvajanju Amerika.

Nekoliko Kolumbovih statua već je uklonjeno iz američkih gradova nakon prosvjeda organiziranih pod nazivom Black Lives Matter i nakon globalnog preispitivanja kolonijalne ere i nasljeđa ropstva. Ljevičarske skupine prošle su godine zaprijetile da će kip srušiti 12. listopada, na nacionalni blagdan posvećen dolasku Kolumba 1492., koji izaziva proturječja diljem Amerika.

Sheinbaum je bliska suradnica i saveznica lijevo orijentiranog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji je najavio da će se u svojem mandatu prije svega angažirati na zaštiti siromašnih starosjedilačkih zajednica.

Komentiraj