Kiosk brze hrane i pića star 2.000 godina za nekoliko se dana ponovno otvara u Pompejima

Kiosk brze hrane i pića star 2.000 godina, koji su arheolozi prošle godine iskopali na ulicama drevnog rimskog grada Pompeja, otvara se za javnost 12. kolovoza, objavio je britanski Telegraph.

Kiosk i okolina otkriveni su prošle godine na lokalitetu Regio V arheološkog parka. Nekada je svojim rimskim kupcima nudio kulinarske poslastice uključujući svinjetinu, ribu, puževe i govedinu, čiji su tragovi pronađeni na tom mjestu.

Iz dosadašnjih istraživanja poznato je da su u Pompejima bili popularni termopoli – ulični barovi za siromašnije stanovnike grada. Naime, opremljena kuhinja u kući predstavljala je luksuz, pa su ljudi nižeg staleža jeli hranu iz spomenutih termopola, pandana današnjem fast food uličnom lokalu. Tipičan jelovnik antičkih termopola, dosad je istraženo, nudio je kruh, ribu, leću i vino. no, prođšlogodišnja otkrića pokazala su da su Pompejci uživali u brojnim jelima – od puževa do svojevrsne “paelle”.

Kiosk, ukrašen freskama jarkih boja sa dubokim kružnim držačima za tegle, prvi je od ukupno 80 pronađenih koji se nalazi u dobrom stanju, s obzirom na to koliko je star.

“Osim što svjedoči o svakodnevnom životu u Pompejima, mogućnosti analize koje pruža ovaj kiosk iznimne su jer smo po prvi put iskopali jedno nalazište u potpunosti”, rekao je Massimo Osanna, generalni direktor Arheološkog parka Pompeji.

Čak trećina siromašnih stanovnika Pompeja patila je od kronične anemije, taj je podatak dobiven analizom 139 kostura pronađenih na nalazištu, a patili su i od nedostatka cinka. U to se vrijeme, otkriveno je, u vino stavljala živa, pa su bili česti slučajevi trovanja.

Pompeji, danas jedno od najposjećenijih svjetskih arheoloških nalazišta, bili su živopisan grad antičkog Rimskog carstva koji je 79. godine prije nove ere uništila erupcija vulkana. Tada je nestalo više od dvije tisuće ljudi. Ruševine grada pronađene su u 16. stoljeću, a prva jača iskapanja krenula su sredinom 18. stoljeća.

Pronađeni novi “fast food lokali” u antičkim Pompejima

Komentiraj