U tornadu i velikom nevremenu koje su u četvrtak poharali istočnokinesku provinciju Jiangsu živote je izgubilo najmanje 98 ljudi, dok je više od 800 osoba ozlijeđeno, prenose svjetski mediji.

Spasitelji su imali pune ruke posla s izvlačenjem preživjelih iz ruševina zgrada, a kineski mediji javljaju kako su udari vjetra bili i do 125 km/h. Kineska ahencija Xinhua navodi kako je ovo najveća katastrofa koja je pogodila ovu pokrajinu.

U petak se počela zbrajati šteta od tornada, koja je, prema informacijama dužnosnika, ogromna. Krovovi su letjeli sa kuća, zidovi se rušili. Spasitelji su danas odvozili ozlijeđene u bolnice i nosili hranu i vodu mještanima pogođenih područja.

Spasilačke akcije dodatno su zakomplicirale najave meteorologa o novim pljuskovima i tornadu. Mobilizirano je više od 1300 policajaca, a Peking je poslao ogromne šatore i ostale hitne potrepštine.

Mještani sela koja je pogodio tornado opisuju sve kao ‘smak svijeta’. Ovog tjedna veliki dio Kine zahvaltila su velika nevremena s pljuskovima. Poplave u južnom dijelu zemlje usmrtile su 22 ljudi, dok je gotovo 200 tisuća ljudi moralo iz svojih domova. Sezona monsuna pogađa jug Kine svake godine od svibnja do srpnja. Ipak, ove je godine količina oborina bila ogromna.

Komentiraj