pixabay

Kinoteka: ovotjedni program s fokusom na Hitchcocka

Zagrebačka Kinoteka ovaj će tjedan fokus staviti na  kultnog redatelja Alfreda Hitchcocka, proslavljenog ‘majstora suspensa’, počevši od njegova filma “Krivi čovjek”, koji se prikazuje u utorak.

Program će u kratkom ciklusu predstaviti tri njegova filma – “Krivi čovjek” iz 1956., sniman je prema knjizi čija se radnja temeljila na stvarnom događaju o njujorškom glazbeniku koji je igrom slučaja uhićen zbog pljačke i kojega odvjetnici pokušavaju oslobodi optužbi.

Hitchcock je na tom filmu, za razliku od svojih ostalih ostvarenja, inzistirao na maksimalnom realizmu i autentičnom prikazu događaja, napominje se u najavi “Kinoteke”.

U srijedu slijedi projekcija jednog od njegovih najhvaljenijih uradaka – “Nepoznati iz Nord Ekspresa” iz 1951. godine, koji se oslanja omiljene motive poznate autorice psiholoških krimića Patricije Highsmith.

Tenisač Guy Haines slučajno u vlaku upozna nametljiva imućna maminog sina Brunu Anthonyja koji mu predloži savršen plan zamjene ubojstva: Bruno će ubiti Guyevu suprugu koja mu ne želi dati razvod dok će Guy ubiti Brunina autoritativnog oca.

Za četvrtak je ostavljen jednako slavan Hitchcockov film “Nazovi M radi ubojstva” iz 1954., koji nastaje u njegovu najnadahnutijem razdoblju i smatra se remek-djelom.

Grace Kelly tumači bogatašicu Margot Mary čiji muž, bojeći se da će nakon razvoda ostati bez novca, angažira profesionalnog kriminalca da ju ubije, dok on sebi osigura alibi. Plan se izjalovi kada Margot u samoobrani ubije napadača. Snimljen je i u 3D tehnici, kao jedino takvo Hitchcockovo ostvarenje.

Tri odabrana filma samo su dio bogate Hitchcockove filmografije koja ima više od pedesetak filmova, a koje karakteriziraju inventivni pokreti kamere, originalno kadriranje i postupci montaže, briljantno spajanje motiva seksa, sumnje, intrige i humora te majstorsko poigravanje fobijama, stravom i devijacijama.

Poznati su po postizanju neizvjesnosti i napetosti kod gledatelja, izmjeni komičnih i tragičnih elemenata, uzbudljivim i napetim fabulama, sporom otkrivanju krivaca te orkestraciji panike, ističe se.

Humor u kombinaciji s napetošću Hitchcockov je zaštitni znak, kao i cameo uloge – u svojim se filmovima pojavljuje čak 41 put, a trademark su mu postali i nebrojeni close-upovi ženske kose te privlačne, ali hladne plavuše u glavnim ulogama.

“Kinoteka” je za vikend pripremila dokumentarni film Erwina Wagenhofera iz 2017. godine “Abeceda” koji pokušava odgovoriti na pitanje što nije u redu s našim obrazovnim sustavom. Film propituje je li područje obrazovanja “zatrovano”, uništava li obrazovanje djece njihovo kreativno mišljenje i stvaranje, potiče li se ispravno njihov interes ili ih se tek gura u standardizirane kalupe.

U programu je još jedan dokumentarac – “Zagreb u Vukovaru” Željka Senečića, koji tematizira priču o zagrebačkimi braniteljima Vukovara, a prikazat će se u večernjem terminu u povodu obljetnice pada Vukovara i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Subotnja matineja donosi film za djecu “Crveni pas: Početak” (2016.) redatelja Kriva Stendersa, dok će se navečer prikazati legendarni  “Lawrence od Arabije”, pustolovno-povijesni spektakl Davida Leana iz 1962. godine.

Komentiraj