hina

KinoKino: Festival otvoren švedskim filmom “Svemirski kamp”

Švedskom znanstveno-fantastičnom komedijom “Svemirski kamp” u srijedu navečer u zagrebačkom kinu Europa otvoren je treći KinoKino Festival – Međunarodni filmski festival za djecu.

Koordinatorica Festivala Katarina Crnčić najavila je kako će se na ovogodišnjem festivalu prikazati tridesetak filmova iz doslovno cijelog svijeta te održati niz radionica i zanimljivih razgovora.
“U trećoj godini Festivala, našeg najdražeg projekta jer ga radimo za dječju publiku, potvrđuje se uvijek iznova kako mali ljudi rade velika djela”, rekla je Selma Mehadžić, direktorica Festivala.
Objasnila je kako je ove godine prvi put, dok Festival još nije ni počeo, u sklopu radionice, dvanaestero djece napravilo pravo malo umjetničko djelo, plakat za film otvorenja, u suradnji s dizajnerskim studijom Šešnić&Turković”.
Festival su otvorili Luka Gnjidić, dobitnik Nagrade Luka Ritz i njegov prijatelj Borna Franjčić, koji su kratkim filmom na otvorenju odaslali poruku o važnosti tolerancije i uvažavanja različitosti.
Idućih četiri dana Festivala, do 18. veljače, prikazat će se izbor dugometražnih i kratkometražnih filmova za djecu, od recentnih naslova do klasika iz povijesti filma i animiranih uradaka za najmlađu publiku koja se prvi put susreće s odlaskom u kino.
Program konkurencije donosi osam dugometražnih filmova, najnovijih naslova europske i svjetske filmske produkcije, kojima je zajedničko što su im glavni likovi hrabri, mali junaci koji pronalaze svoj način da pobijede naizgled bezizlazne situacije.
Švedski kino-hit “Svemirski kamp”  govori o osmogodišnjoj djevojčici Puttan slučajno odabranoj za tajni projekt lansiranja u Svemir, ciparska drama “Dječak na mostu” o dječaku koji pokušava riješiti seosko ubojstvo, a jedan od najnagrađivanijih europskih dječjih
filmova protekle godine, njemački “Oči u oči” o siročetu koji sanja da upozna oca, no kada se to dogodi nije onako kako je to zamišljao.
Konkurencija donosi i film “Oskarova Amerika”, najavljen kao “priča o velikim snovima i neobičnom prijateljstvu” i egzotičnu komediju “Koza nesrećonoša” koja prati kolumbijske tinejdžere Corneliusa i Ritu na putu s neobičnom kozom.
Tu su i najnovija filmska adaptacija proslavljene knjige “Blizanke” Ericha Kästnera, “Brailleovo srce” Michela Boujenaha o darovitoj čelistici suočenoj s ozbiljnim problemima i “Cloudboy” o dječaku koji provodi ljeto s majkom među Saamima, narodom na dalekom sjeveru Švedske.

 

Najbolje filmove bira profesionalni i dječji žiri 

Najbolje filmove iz konkurencije birat će profesionalni i dječji žiri. U prvome su glumci Daria Lorenci Flatz i Moamer Kasumović te animator i ilustrator Zdenko Bašić, a u drugome petero zagrebačkih osnovnoškolaca, Alex Rakoš, Anouk Kivađ, Armando Luque Akrap, Mia Mišković, Antonia Kurtović.
Popratni program “Klasici s gostima” donosi filmove “Moj ujak” i “Karate kid”, prvi je odabrao član žirija Moamer Kasumović, a drugi redatelj i DJ Mario Kovač.
Program “Svaki dan otkrivam” donosi pet kratkometražnih filmova namijenjenih starijima od sedam godina, koje će pratiti razgovori o emocijama, a među njima je i hrvatski film “Zora” Krasimira Gančeva o talentiranoj gimnastičarki koja se zaljubljuje u nogomet.
“Moj prvi odlazak u kino” prikazuje kratke igrane i animirane filmove za djecu predškolske dobi, koji će se prvi put prikazivati u obje dvorane kina Europa, velikoj dvorani i dvorani Müller.
Priredit će se i niz popratnih, edukativnih događanja i radionica, a nakon svake projekcije publika će s moderatorima moći razgovarati o odgledanim filmovima.

Komentiraj