‘Kino Sloboda’ iz Arsenova djetinjstva

Još jedan od velikih albuma u opusu našeg velikog kantautora i šansonjera Arsena Dedića zasigurno je Kino Sloboda, originalno objavljen 9. studenoga 1987. godine. Album je posveta Arsenovom rodnom Šibeniku i staroj kinodvorani Sloboda koje je postojalo u vrijeme Dedićevog odrastanja.

Arsenove posvete rodnom Šibeniku – Original Sound Track, Parobrod Rex ili Provincijski kino toliko su snažne i duboko intimne da slušatelj gotovo u ustima osjeća opis slika u Arsenovim stihovima »Vraća mi se okus kao poslije bolesti, strah kad se sjetim kuda me to moglo odvesti, osmijeh mi se vraća nećeš me prepoznati, kao na slobodi opet učim jesti hodati«

Zanimljivo je da je Dedić sjajnu, gotovo programatsku pjesmu ‘Tko stoji iza mene’ napisao i objavio nekoliko godina prije početka ratnih zbivanja na ovim prostorima. Koliko je (nažalost) bila vizionarska svjedoče i stihovi: »Tko stoji iza mene u ovom strašnom vremenu, iza jednih je nacija a iza drugih žene… iza njih njihovi, iza naših naši to u istom času raduje i plaši, drže se jarani drže se zemljaci, opet su u igri osobeni znaci«.

Komentiraj