Kineziološki fakultet prva je obrazovna ustanova koja u potpunosti koristi obnovljivi izvor energije

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, facebook.com

Po prvi puta u povijesti, jedna obrazovna ustanova u potpunosti je prešla na opskrbu grijanja obnovljivim izvorom energije. Nakon više od 40 godina od prvog otkrivanja, geotermalno polje Zagreb koristi se za grijanje cijelog kompleksa Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Ovaj inovativni projekt predstavljen je u kotlovnici fakulteta te je još jedan pokazatelj predvodništva ove obrazovne ustanove u brojnim segmentima poslovanja.

“Prelaskom na geotermalne izvore uštedjet ćemo na troškovima grijanja koji su za ovaj fakultet visoki zbog naše velike površine, a isto tako korištenjem obnovljivog izvora energije zadovoljavamo određene kriterije, koji se od nas zahtijevaju prilikom prijava na europske projekte. Nadam se da ćemo na taj način lakše doći do sredstava kako bismo ostvarili naš projekt Zapadnog kampusa Sveučilišta u Zagrebu”, izjavio je dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Tomislav Krističević.

“Prelaskom na korištenje toplinske energije akumulirane u geotermalnoj vodi fakultet ostvaruje više prednosti, prije svega odmah dobiva otprilike 10% nižu cijenu grijanja, a kako se radi o obnovljivom izvoru energije koji ne proizvodi stakleničke plinove, KIF će smanjiti ukupni ugljični otisak za oko 2 tisuće tona CO2 godišnje. KIF na taj način pridonosi energetskoj neovisnosti RH jer se koriste stabilni energetski kapaciteti iz obnovljivih izvora”, objasnio je Vladimir Cazin, dipl. inž. naftnog rudarstva, GPC INSTRUMENTATION PROCESS d.o.o., Zagreb.

Ovaj inovativni projekt početak je i iskorak ulaganja jedne sastavnice Sveučilišta u Zagrebu u opskrbu obnovljivim izvorom energije. Bušotina geotermalnog polja Zagreb od Kineziološkog fakulteta udaljena je samo stotinjak metara, a u bliskoj budućnosti mogla bi obskrbljivati i susjedni kompleks Studentskog doma, Kampus te vanjske sportske terene koji će biti izgrađeni u sklopu fakulteta.

S obzirom na ljekovita svojstva geotermalne vode, u planu je i izgradnja sportsko-rekreacijske zone zapadno od nedovršene Kliničke bolnice Novi Zagreb s ljetnim i zimskim kupalištem od ukupno 6 bušotina. Projekt je zamišljen kao termalno kupalište s rekreacijskim sadržajima kroz izgradnju geotermalnog jezera na površini od 10 000 m2 koje podrazumijeva visoku kvalitetu modernog kupališnog turizma kakvog u Hrvatskoj još uvijek nema.

Komentiraj