Kineziolog: “Mjere su poraz društva koje ne prepoznaje važnost vježbanja”

“Mjere u ovakvom obliku su poraz društva koje ne prepoznaje važnost tjelesne aktivnosti za zdravlje i budućnost naše djece”, izjavio je za N1 ravnatelj Instituta za kineziologiju i sport Kineziološkog fakulteta iz Splita Dražen Čular.

Komentirao je odluku Nacionalnog stožera prema kojoj se među ostalim obustavljaju sportske aktivnosti dijela kategorija, a zatvaraju se i fitness centri i slična mjesta za vježbanje. Odlukom Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu od subote se obustavlja rad teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara, a na snagu stupa i zabrana svih treninga i natjecanja osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima te treninga i natjecanja vrhunskih sportaša (sportašice i sportaši I., II. i III. kategorije) u individualnim sportovima. Sportska natjecanja i treninzi koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja i uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

“Situacija nije dobra, treba biti odgovoran, no sve ima dvije strane medalje. Ne da kritiziram, jer situacija nije dobra, ali oni koji donose odluke moraju sagledavati sa svih strana i očekujemo da mjere daju rezultate”, kazao je Čular.

U odlukama Stožera pronašao je niz nelogičnosti koje je predstavio u prezentaciji: “Ovo je sažetak stvari koje nemaju logiku ni racionalno opravdanje. Čini mi se da je to nespretno napravljeno. Nitko nije bio u ovoj poziciji i Vlada ne bi donijela ovakve mjere da je netko vidio ovu analizu.”

Kao neke od spornih primjera navodi: “Atletika je primjerice sport u kojem se može držati razmak, a košarka se recimo u zatvorenom prostoru može održavati. Kako virus raspoznaje kategoriju natjecanja? Niže lige nemaju toliko putovanja pa je manja incidencija zaraze. Kako će se pod epidemiološkim mjerama izvesti živi zid u nogometu? O tome nitko nije vodio računa. Plivanje i skokovi u vodu su zaustavljene, a vaterpolo koje je kontaktni sport, dozvoljeno je.”

Također, ističe problem zabrane rekreativnog sporta: “Fintess centri su zatvoreni, a to je ono što jača organizam i imunološki odgovor. I tu dolaze po prirodi odgovorni ljudi koji brinu o svom zdravlju, dok su primjerice vjerski objekti, galerije i kina dozvoljeni. Natjecanja u ekipnim sportovima su u boljoj poziciji od treninga u svrhu zdravlja iako natjecanja uključuju putovanja i povećavaju mogućnost zaraze.”

 

 

Komentiraj