Kinezi od SAD-a traže povlačenje uhidbenog naloga protiv Meng Wanzhou

EPA/MAXIM SHIPENKOV

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u nedjelju američkog veleposlanika u toj zemlji kako bi uložilo “snažan prosvjed” zbog uhićenja šefice financija tvrtke Huawei, Meng Wanzhou u Kanadi prošli tjedan te smatra da bi Sjedinjene Države trebale povući uhidbeni nalog.

Meng Wanzhou je uhićena 1. prosinca u Kanadi i prijeti joj izručenje Sjedinjenim Državama, koje smatraju da je tvrtka Huawei od 2016. prodavala proizvode proizvedene u SAD-u Iranu i drugim zemljama pod američkim sankcijama. Meng je i kći utemeljitelja Huaweija.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Yucheng američkom je veleposlaniku Terryju Banstadu kazao da su Sjedinjene Države uputile “nerazuman zahtjev” Kanadi da uhiti Meng dok je u zračnoj luci čekala let, stoji u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

“Američki postupci ozbiljno krše legitimna prava kineske državljanke i po prirodi su iznimno prijeteći”, rekao je Le Branstadu. Sličnu je poruku večer ranije uputio kanadskom veleposlaniku.

Kina poziva Sjedinjene Države da obrate pozornost na pravedno stajalište Kine te da povuku uhidbeni nalog protiv Meng, kazao je Le.

“Kina će odgovoriti ovisno o idućem američkom potezu”, rekao je, ne pojasnivši na koji način.

Kanadskog je veleposlanika u subotu upozorio na ozbiljne posljedice ako Kanada odmah ne pusti Meng Wanzhou na slobodu.

Iz Huaweija su šturo objavili da nemaju saznanja ni o kakvom prijestupu za koji bi Meng bila odgovorna te da se tvrtka pridržava zakona u svakoj od zemalja u kojoj djeluje, kao i postojećih sankcija.

Meng je 2007. preuzela direktorski položaj u tvrtki Skycom Tech sa sjedištem u Hong Kongu, koja je dio holdinga Huawei, a posluje s Iranom. Njezina uloga u toj tvrtki od posebnog je interesa za američke vlasti.

Komentiraj