Luka Stanzl/PIXSELL

PLENKOVIĆ I KEQIANG "Velika šansa za HR izvoznike i gospodarstvo"

Kineski premijer Li Keqiang stigao je u srijedu na Markov trg, gdje ga je dočekao hrvatski premijer Andrej Plenković. Postavljen je crveni tepih, te izvedene himne.
Danas će se sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te predsjednikom sabora Gordanom Jandrokovićem. Premijer Li Keqianq upisao se u Zlatnu knjigu, nakon čega je počeo sastanak dvojice premijera.

10.04.2019., Zagreb – Ceremonija sluzbenog doceka kineskog premijera Lija Keqianga ispred Banskih dvora. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kinezima na poklon Rimčev električni bicikl
Kinesko izaslanstvo poklonit će premijeru Plenkoviću košarkašku loptu, a reporterka N1 televizije doznaje kako će kineski premijer iz Hrvatske otići s električnim biciklom Mate Rimca koji će mu pokloniti Vlada.
Rimčev bicikl simboličan je poklon. On upravo u Kini gradi tvornicu za električne baterije, a jedan od memorantuma koji će se potpisati tijekom boravka kineske delegacije u Hrvatskoj je i onaj o suradnji na polju digitalne industrije.
Zagreb, 10.04.2019 – Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga u Banskim dvorima. Na slici dvojica premijera izmijenili su poklone u zgradi Vlade RH. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Posjet Lija velika šansa za hrvatske izvoznike i gospodarstvo u cjelini”
Nakon sastanka, dvojica su se premijera obratila javnosti.
Ovo je šesti susret premijera Plenkovića i Lija, a Li je prvi kineski predsjednik Vlade u posjetu Hrvatskoj. “Danas smo usvojili zajedničku izjavu koja treba pojačati politički dijalog i gospodarsku suradnju i unaprijediti suradnju u svim područjima”, kazao je Plenković i dodao kako ovaj posjet vidi kao veliku priliku za hrvatske izvoznike, poduzetnike i hrvatsko gospodarstvo.
Trgovinska razmjena između Hrvatske i Kine je na razini milijardu eura, a 250.000 kineskih turista posjetilo je Hrvatsku prošle godine, rekao je premijer Plenković naglašavajući da je ključna prekretnica Pelješki most.
Plenković smatra kako postoji veliki interes hrvatskiih i kineskih poduzetnika za poslovni forum u Dubrovniku gdje će biti konkrenti razovori o različitim oblicima poslovne suradnje. “Odnosi Hrvatske i Kine dodatno su oplemenjeni formatom 16+1”, poručio je.
“Prijateljstvo Hrvata i Kineza je tradicionalno”, rekao je kineski premijer spominjući Marka Pola, istraživača koji je rođen na Korčuli, kao poveznicu Istoka i Zapada. Kineski premijer nije zaboravio Hrvatskoj čestitati na prošlogodišnjem uspjehu na Svjetskom nogometnom prvestvu u Rusiji rekavši da je i pola miljarde kineskih navijača priželjkivalo uspjeh upravo “hrvatskim prijateljima”.
Dodao je kako su spremni produbiti suradnju u izgradnji prometne infrastrukture s hrvatskom stranom. “Očekujem da ćemo ovim posjetom naše odnose podići na višu razinu”, zaključio je kineski premijer.
Kina i Hrvatska potpisuju brojne sporazume
Hrvatska i Kina potpisat će u srijedu nekoliko gospodarskih ugovora, uključujući o željezničkoj infarstrukturi i poljoprivredi.
Odnosi Zagreba i Pekinga dosegli su višu razinu nakon što je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation izabrana za gradnju Pelješkog mosta. Idući veliki konkretni projekti mogli bi biti modernizacija nizinske pruge Zagreb-Rijeka i hrvatskih luka, rekao je uoči Lijeva dolaska premijer Andrej Plenković.
Dvije vlade potpisat će šest sporazuma u Zagrebu i još četiri u Dubrovniku na summitu Kine i 16 država srednje i jugoistočne Europe. Sporazumi se odnose na željeznicu, poljoprivredu, digitalnu suradnju državne uprave s Huaweijem, Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, znanost i sport.
https://www.nacional.hr/kina-i-hrvatska-potpisuju-brojne-sporazume-ukljucujuci-o-zeljeznicama-i-poljoprivredi/
U službenom posjetu Hrvatskoj do 12. travnja
Predsjednik Narodnog vijeća Kine Li Keqiang u službenom je posjetu Hrvatskoj od 9. do 12. travnja, pri čemu je u Zagrebu 9. i 10. travnja, dok će 11. i 12. travnja u Dubrovniku sudjelovati na sastanku 16+1 na kojem će biti šefovi država istočne i srednje Europe. U Hrvatsku je stigao jučer nešto prije 20 sati.
Riječ je o prvom posjetu kineskog premijera Hrvatskoj, a predsjednici vlada Plenković i Li Keqiang u protekle su se dvije godine susreli pet puta, među kojima i tijekom posjeta premijera Plenkovića Kini u studenome prošle godine u Pekingu.

Komentiraj