Kineski premijer Li Keqiang nalazi se u Dubrovniku, gdje se održava dvodnevni summit ‘Kina+16’ na kojemu će biti organiziran poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine. U Dubrovnik su stigli i šefovi 16 država srednje i istočne Europe.

Za danas je predviđen obilazak gradilišta Pelješkog mosta, koji gradi kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation. Bit će postavljen 128-metarski pilot, najduži na mostu.

Podsjetimo, Pelješki most gradi kineski izvođač China Bridge And Road Cooperation. Ugovor za izgradnju mosta kopno – Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a), potpisan je 23. travnja 2018. između predstavnika Hrvatskih cesta (HC) i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, a 85% prihvatljivih troškova financira se iz EU-ovih sredstava. Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imat će četiri prometna traka, a njegova će gradnja trajati 36 mjeseci.

Premijeri Kine i Hrvatske, Li Keqiang i Andrej Plenković prijepodne će katamaranom krenuti iz Dubrovnika prema Pelješcu te će zajedno obići radnike i gradilište Pelješkog mosta u Brijesti. Njihov dolazak predviđen je za 11 sati.

Navečer će hrvatski premijer biti domaćin svečane večere za šefove država članica inicijative ‘Kina+16’ u Dubrovniku, a predviđen je i obilazak Staroga grada.

Komentiraj