Kineski premijer: “Red se mora vratiti u Hong Kong”

Kineski premijer Li Keqiang (na fotografiji lijevo) susreo se u ponedjeljak u Pekingu s čelnicom Hong Konga Carrie Lam nakon mjeseci ponekad nasilnih prosvjeda koji su potaknuli recesiju u tom posebnom upravnom području Kine i poručio da se moraju okončati nasilje i kaos.

Li se susreo s Lam u okviru njezinih redovitih konzultacija s Pekingom tijekom kojih će se susresti i s predsjednikom Xi Jinpingom.

Do susreta dolazi nakon što je tijekom noći hongkonška policija suzavcem rastjerivala prosvjednike u bivšoj britanskoj koloniji suočenoj s najgorom političkom krizom u proteklih nekoliko desetljeća koja traje više od šest mjeseci.

“Vlasti posebnog upravnog područja mora nastaviti s naporima da se okonča nasilje i zaustavi kaos u skladu sa zakonima i ponovno uspostavi red”, kazao je Li na susretu s Lam, prema izravnom televizijskom prijenosu.

Posjet Lam Pekingu odvija se u trenutku dok lokalni tisak spekulira hoće li joj Xi dati nove naputke o rješavanju političke krize uključujući i moguće smjene u čelništvu Hong Konga.

Xi se s Lam susreo u studenome u Šangaju i tada je kazao kako ima “iznimno povjerenje” u nju unatoč nemirima u gradu.

Hong Kong u kojemu živiti oko sedam milijuna ljudi prvi puta je nakon deset godina u recesiji a posebno su pogođeni turizam i trgovina zbog nasilnih prosvjeda.

Komentiraj