Kineski predsjednik u Moskvi: “Skupa s Rusijom čuvat ćemo svjetski poredak”

“Kina i Rusija su dobri susjedi i pouzdani partneri”, izjavio je kineski predsjednik Xi Jinping u ponedjeljak oko 11 sati, nakon što je njegov zrakoplov sletio u rusku prijestolnicu.

Xi Jinping je prvi državnik u službenom posjetu Moskvi, nakon što je Međunarodni kazneni sud u Haagu raspisao uhidbeni nalog za Putinom zbog ratnih zločina u Ukrajini. U ponedjeljak je poručio da je Kina skupa s Rusijom spremna čuvati svjetski poredak utemeljen na međunarodnom pravu.

Kineski predsjednik očekuje da će posjet Rusiji dati novi poticaj razvoju rusko-kineskih odnosa i strateške suradnje.

Putin je prethodno pohvalio “dobrog starog prijatelja” Xija u novinskom članku objavljenom u Kini uoči posjeta. U tekstu objavljenom u nedjelju, Putin je pozdravio spremnost Kine da igra ono što je opisao kao “konstruktivnu ulogu” u rješavanju ukrajinske “krize”.

Vladimir Putin očekuje i da će Xi Jinping pokazati solidarnost protiv zapadne hegemonije, dok će Xi predstaviti Kinu kao svjetskog mirotvorca s namjerom posredovanja u okončanju ukrajinskog rata.

Oglasio se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je na svom Telegramu poručio:
“Kad se ukrajinski narod obrani, kad se na našoj zemlji vrati snaga Povelje UN-a i snaga pravde, to će jamčiti mir i za mnoge druge dijelove svijeta”, navodi Guardian.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner