Kineski predsjednik stigao u prvi službeni posjet Sjevernoj Koreji

Kineski predsjednik Xi Jinping stigao je u četvrtak u svoj prvi službeni posjet Sjevernoj Koreji, objavili su kineski državni mediji.

Xi putuje sa suprugom Peng Liyuan i delegacijom visokih dužnosnika uključujući ministra vanjskih poslova Wanga Yija, navodi novinska agencija Xinhua.

Xi će dva dana boraviti u Kini na poziv sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una koji je putovao u Kinu u nekoliko navrata.

Očekuje se da će razgovarati o napredovanju denuklearizacije Sjeverne Koreje nakon što je u veljači u Vijetnamu propao summit Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kim je pozvao na ukidanje međunarodnih sankcija, ali bezuspješno.

Do posjeta dolazi uoči G20 summita u Japanu koji počinje 28. lipnja kada bi se Xi trebao sastati s Trumpom.

Kina je glavni saveznik i trgovinski partner Sjeverne Koreje. Posjet Xija je strateški isplaniran s obzirom na zastoj u razgovorima između SAD-a i Sjeverne Koreje, rekao je profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu Renmin u Kini, Cheng Xiaohe.

“Činjenica da se Xi sastaje s Kimom prije susreta s Trumpom je zbog toga što žele potaknuti promjene trenutne situacije”, rekao je Cheng.

Od ožujka 2018. i prvog službenog posjeta Kima susjednom divu, sjevernokorejski vođa susreo se s Xijem ukupno četiri puta. Xi je postao kineski predsjednik 2013.

Trump je prošli tjedan primio pismo od Kima i opisao dobivenu poruku kao “prekrasnu” i “toplu”.

Američki čelnik nije isključio treći summit s Kimom i poručio da je i dalje uvjeren da će se “dogoditi nešto pozitivno”.

Komentiraj