Kineski mediji pohvalili hercegovačko maslinovo ulje

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kineski mediji su pohvalili maslinare iz Bosne i Hercegovine uz komentar kako se bilježi njihov snažan ulazak na veliko tržište Kine. Naglašava se kako maslinovo ulje ili “tekuće zlato” najbolje uspijeva u Hercegovini zbog mnogo sunčanih dana, dobrog sustava navodnjavanja i dobre kvalitete tla.

Oko 30 posto zemlje i 70 posto kamena daju odličan mineralni sastav tla za uzgoj maslina u Ljubuškom. Dragan Mikulić ističe da to odgovara stablu masline, koje onda “može disati”. Uzgajivač Jure Sušac je rekao kako se u posljednjih 20 godina pokazalo da maslina vrlo dobro uspijeva na ovom području.

Podzemne vode su veliki plus za uzgajivače, no do nje treba doći kako bi bila iskoristiva u poljoprivredi. Urod masline u ovom kraju je sve veći, nagrada i priznanja ne nedostaje, a konkurencija s hrvatskim uzgajivačima je ostala vrlo važna.

Poznato je kako je maslinovo ulje jedna od najvažnijih namirnica u mediteranskoj prehrani. Brojna istraživanja su pokazala zdravstvene prednosti korištenja ovog ulja u mediteranskoj prehrani, koja jamči dulji životni vijek i zdravlje organizma, pogotovo krvožilnog sustava.

Komentiraj