Kineski mediji optužuju Sorosa za ‘proglašenje rata’ protiv juana

Kineski državni mediji ispalili su salvu kritika protiv milijardera Georgea Sorosa i drugih valutnih trgovaca, nakon što se tečaj juana našao pod pritiskom, optuživši ih za “proglašenje rata” protiv kineske valute.
Na redovitom godišnjem Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu koji se održao prošlog tjedna,  Soros je za televiziju Bloomberg izjavio da drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, u kojem je rast prema službenim podacima već usporio na najnižu razinu u 25 godina, čekaju novi problemi. “Teško slijetanje je praktički neizbježno”, upozorio je.
 Soros, za čije se goleme valutne transakacije u pojedinim zemljama smatra da su doprinijele azijskoj financijskoj krizi 1997. godine, ukazao je na deflaciju i  prekomjerni dug kao razloge usporavanja rasta gospodarstva Kine.
 Uobičajeno stabilan juan, čiju vrijednost kontrolira Peking,  našao se u posljednjih nekoliko tjedana i mjeseci pod pritiskom na inozemnim tržištima zbog odljeva kapitala. Vlasti su potrošile stotine milijardi dolara da obrane njegov tečaj.
 Kineska  službena novinska agencija Xinhua objavila je u srijedu da je Soros “nekoliko puta u prošlosti” predvidio ekonomske nevolje u Kini. “Ili trgovci nisu učinili domaću zadaću ili … namjerno pokušavaju stvoriti paniku kako bi ugrabili dobit”, navodi se u objavi.
Novine na engleskom jeziku Global Times okrivile su “zapadnjake” jer ne “prihvaćaju odgovornost za nered” u svjetskom gospodarstvu.
Ti komentari objavljeni su nakon što je u inozemnom izdanju lista People’s  Daily, inače službenom listu Komunističke partije, objavljeno u utorak na naslovnici  “Objava rata  kineskoj valuti? Ha-ha”. Soros je “javno” objavio rat “Kini “, navodi list, citirajući tog 85-godišnjaka koji je rekao da je zauzeo pozicije protiv azijskih valuta.
No, neki čitatelji pitaju se može li službena retorika potaknuti strah kineskih ulagača.
“Govore glasne parole, no znaju li službeni mediji da su kineski investitori u paklu?”,  navodi se na jednom postu na društvenoj mreži Weibo.

 

Komentiraj