Kineska plesna predstava “Ratnički ples” u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) ugostit će 10. i 11. rujna kinesku plesnu predstavu “Ratnički ples”, produkciju Zhao Liang Dance Theatrea iz Kine redatelja i koreografa Zhaa Lianga, jednog od pionira suvremenog plesa u toj zemlji poznatog po osebujnom istočnjačkom stilu i autentičnom koreografskom talentu.

“Kineska riječ za ‘ples’ i ‘borilačku vještinu’ jednako se izgovara. Iako se ta dva umijeća razlikuju u načinu izražavanja, u duhu se spajaju: oba slijede niz pravila da sjedine naše tjelesno i duhovno biće”, stoji u najavi.

Kao što su se borilačke vještine rodile iz želje da okončamo rat, ples se rodio iz ljubavi prema glazbi. Svladavanjem napada i obrane, majstori borilačkih vještina traže vezu između sebe i izvanjskog svijeta. Postizanjem ravnoteže između pokreta i nepomičnosti, plesači tijelima istražuju duhovna pitanja i dvojbe, dodaje se.

Kao što se iz naziva “ratnički ples” da zaključiti, plesom se stvara bešavno, cjelovito djelo. Kineske borilačke vještine pokazuju se svijetu putem suvremenog plesa da bi predstavljale, razvijale, inovirale i promovirale jedinstveni istočnjački identitet.

Plesač i redatelj Zhao Liang jedan je od pionira suvremenog plesa u Kini. “Pastir s Istoka”, kako ga nazivaju izvan Kine, Liang je prvi kineski plesač nagrađen Rimskom nagradom za suvremeni ples.

U svojim produkcijama istražuje odnose neba, zemlje i ljudskog roda, te motive iz tradicionalne kulture uobličuje u umjetnički koncept oživljavajući ih na pozornici. Njegov jedinstveni stil i kreativni jezik, u kojemu ruši ograde među različitim stilovima, kombinira ples, vizualne umjetnosti i kazalište.

Vješto spajajući zapadnjački suvremeni ples, istočnjačku filozofiju i estetiku te psihologiju, njegovi radovi nadilaze ono što se uobičajeno smatra suvremenim plesom.

Skupinu Zhao Liang ART osnovali su 2012. strastveni ljudi spremni uputiti se kamo ih ples odvede. Glavna svrha skupine stvaranje je i izvođenje predstava suvremenog plesa i dosad je kreirala sedam snažnih plesnih djela. Usavršavajući svoju umjetnost, skupina je postigla i komercijalni uspjeh, što je čini rijetkom pojavom u svijetu kineskog plesa.

Gostovanje predstave “Ratnički ples” dio je događanja u sklopu Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma. Premijera 10. rujna je popunjena, a ulaznice za izvedbu 11. rujna su u slobodnoj prodaji na blagajni ZKM-a.

Komentiraj