‘Kineska četvrt’, film koji se čuva u Nacionalnom filmskom registru kao ‘kulturno, povijesno i estetski značajan’

Američki film u žanru neo-noir i misterije ‘Kineska četvrt’ u režiji Romana Polanskog, svoju je premijeru doživio 20. lipnja 1974. godine. Scenarij je napisao Robert Towne, a glavne uloge tumače Jack Nicholson i Faye Dunaway. Film je inspiriran stvarnim događajima u vrijeme razmirica oko prava na vodu, kada se na početku 20. stoljeća u južnoj Kaliforniji pojavilo niz sporova o vodi i kad je Los Angeles osigurao prava na vodu u dolini Owens.

Film nas dovodi u Los Angeles, 1937. godine. Privatni detektiv Jake Gittes vodi agenciju koja se uglavnom bavi pribavljanjem dokaza bračnih nevjera. U ured mu dolazi žena koja traži da uhodi njezina supruga Hollisa Mulwraya, glavnog inženjera gradskog ureda za vodovod i struju, koji navodnu ima ljubavnicu. Gittes prihvaća slučaj, no Mulwray biva ubijen, a detektiv shvaća da žena koja ga je angažirala nije supruga ubijenog. Prava inženjerova supruga kći je moćnog bogataša Noaha Crossa s kojom Gittes započne ljubavni odnos, te pokušava otkriti što se krije iza ubojstva njezina supruga.

Godine 1991. Kongresna biblioteka izabrala je ovaj film za čuvanje u Nacionalnom filmskom registru kao “kulturno, povijesno i estetski značajan”, a često se nalazi na spisku najboljih ostvarenja u svijetu kinematografije. Imao je 11 nominacija za Oscar, a Towne je osvojio Oscar za najbolji originalni scenarij. Ovo je bio posljednji film koji je Polanski snimio u SAD-u. Posebno se ističe njegova složena priča, koja je dio misterije i psihološke drame.

Komentiraj