Kina želi skinuti stigmu da je izvorište virusa, znanstvenici sumnjičavi

Skoro godinu dana nakon što su liječnici identificirali prve slučajeve koronavirusa kineskom gradu Wuhanu, stječe se dojam kako Kina želi da se preispita podrijetlo bolesti, javlja britanski Guardian.

Državni mediji intenzivno izvješćuju o koronavirusu otkrivenom na ambalaži smrznute uvezene hrane te o istraživanjima mogućih slučajeva bolesti otkrivene izvan granica Kine prije prosinca 2019. U novinama People’s Daily se navodi kako “svi dostupni dokazi sugeriraju da koronavirus nije započeo u Wuhanu”.

“U Wuhanu je koronavirus prvi put detektiran ali to nije mjesto podrijetla”, izjavio je ZengGuang, bivši glavni epidemiolog u Kineskom centru za kontrolu i sprječavanje bolesti, navodi se u izvješću. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, upitan o izvješćima državnih medija kako virus potječe izvan Kine, izjavio je samo kako je važno razlikovati mjesto gdje je covid-19 prvi puta otkriven i gdje je prešao barijeru granicu među vrstama kako bi zarazio ljude.

“Iako je Kina prva prijavila slučajeve, to ne mora nužno značiti da virus potječe iz Kine. Otkrivanje podrijetla tekući je proces koji može uključivati više zemalja i regija”, rekao je Zhao Lijian.

Kineski znanstvenici čak su Lancetu dostavili i dokument koji još nije objavljen, a u kojem se tvrdi da “Wuhan nije mjesto gdje na kojemu je virus SARS-CoV-2 prešao s čovjeka na čovjeka”, sugerirajući da se prvi takav slučaj dogodio možda na “indijskom potkontinentu”.

Michael Ryan, ravnatelj programa za hitne zdravstvene situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), izjavio je prošlog tjedna kako bi bilo “krajnje spekulativno” tvrditi kako se bolest nije pojavila u Kini.

Što se tiče izvještaja koji sugerira da je covid cirkulirao još u jesen 2019. u Italiji, navodi se da se to možda odnosi na druge koronaviruse, a ne na ovaj novi koji se pojavio u Wuhanu.

“Ono što se čini izvjesnim jest da su prvi zabilježeni slučajevi bolesti bili u Kini i stoga je vjerojatno da virus potječe iz Kine”, rekao je virolog Jonathan Stoye.

Razumijevanje podrijetla Covida 19 vitalno je za sprečavanje sljedeće pandemije. Na nesreću, ocjenjuje Guardian, čini se da je Peking fokusiraniji na pitanje koga okriviti za virus, nego nego na doznavanje otkud se pojavio.

“Vidimo kamo kineska vlada smjera – a to sigurno nije otvoren i odgovoran napor da se shvati što je pošlo krivo i osigura da se to više neće ponoviti”, kazao je istraživač Kine u američkom German Marshall fondu.

Komentiraj