Kina predano brine o raznim životinjskim vrstama

Unsplash/Jonathan Aristo

Po brizi za populaciju i sigurne uvjete života za razne životinjske vrste na svom teritoriju Kina može biti primjer drugima. Tako su za Davidove jelene, vrstu koja  živi na pašnjacima i u šumama riječnih dolina te zemlje, osnovali  tri prirodna rezervata u kojima obitava najveći broj jedinki. Nedavno je u prirodu pušteno 25 mladih jelena, a njihova populacija sada broji više od osam tisuća primjeraka.

Davidov jelen je tijekom 19. stoljeća skoro u potpunosti nestao na području Kine zbog pretjeranog lova. Europski istraživači su nekoliko primjeraka prebacili u zoološke vrtove u Njemačkoj i Francuskoj te je dio njihovog potomstva kasnije poslan i u Englesku. Već nekoliko desetljeća traje akcija povećanje njihovog broja u prirodi za što su se založile i europske zemlje.

Hvalevrijedna je i inicijativa službenih vlasti okruga Lanshan. Tijekom noćnih sati gase se svjetleće reklame i javna rasvjeta u urbanom području kako bi se zaštitile ptice na migracijskom putu. Ističe se kako svjetla mogu zbuniti ptice, zaustaviti ili promijeniti njihovo kretanje i prirodno ponašanje, a o provođenju odredbe brinu i službene osobe iz državnih službi.

Komentiraj