Kina: Vraćanje krda lutajućih divljih slonova nije bio lagan zadatak

Screenshot YouTube

Svjetsku javnost i medije je vrlo zainteresirala priča o krdu azijskih slonova, koji su iz svog prirodnog staništa zalutali u kinesku provinciju Yunnan.

Nakon početne zbunjenosti i nade da će se ove životinje vratiti, angažirane su policijske i sigurnosne službe te stručnjaci za životinje, koji su imali zadatak zaustaviti životinje. Postavljanje prepreka na njihovom putu, intervencije na poljoprivrednim poljima i u urbanim sredinama te korištenje dronova su pomogli službenicima, koji su uspjeli vratiti životinje u njihovo stanište.

Prateći slonove na putu od 1.300 kilometara, službenici su otkrili da su tijekom trajanja akcije osjećali “poštovanje i neki oblik povezanosti” s ovim velikim sisavcima.

Divlji slon može tijekom dana pojesti oko 150 kilograma bilja, voća i povrća, brojni poljoprivrednici su zabilježili materijalnu štetu, životinje su se ponekad ponašale agresivno i čudno, ali najveći dio vremena je postojala čvrsta povezanost u krdu. Ovaj primjer je pokazao da živjeti uz divlje životinje, koji put nije lako.

Komentiraj