Kina traži puštanje na slobodu potpredsjednice Huaweia

Pixabay

Kina je u četvrtak od SAD-a i Kanade zatražila objašnjenje uhićenja Meng Wanzhou, jedne od potpredsjednica kineske tehnološke tvrtke i kći osnivača tvrtke Huawei.

Ona je, podsjetimo, uhićena 1. prosinca u Kanadi zbog sumnje da je prekršila sankcije SAD-a protiv Irana, a sudsko ročište zakazano je u petak. Moguće je da će biti izručena SAD-u.

Kina traži njeno puštanje na slobodu, navodeći kako je uhićenje moguća povreda ljudskih prava, piše BBC. Sama Meng je tražila da se ne objave detalji uhićenja, a Huawei je poručio kako nemaju puno informacija i da nisu svjesni da je Meng napravila nešto krivo.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako su od Kanade i SAD-a hitno zatražili da pojasne zašto je Meng uhićena, te kako su zatražili njeno momentalno puptanje na slobodu. Ovaj potez Kine naišao je na čuđenje aktivista koji kritiziraju odnos samog Pekinga prema ljudskim pravima.

Američke vlasti pratile su Huawei barem od 2016. godine zbog navodnog kupovanja američkih proizvoda za Iran i druge zemlje koje su pod američkim sankcijama, izjavili su ranije Reutersovi izvori.

Hiawei je jedan od najvećih proizvođača telekomunikacijske opreme na svijetu, a nedavno je prešla Apple i postala drugi najveći proizvođač smartphonea na svijetu, iza Samsunga.

Komentiraj