Kina je u četvrtak objavila da se slaže da bi Vijeće sigurnosti UN-a trebalo donijeti nove sankcije protiv Sjeverne Koreje zbog njezina najnovijeg nuklearnog testa, ali i nastaviti podupirati dijalog kako bi se riješila kriza na Korejskom poluotoku.

SAD želi da Vijeće sigurnosti nametne naftni embargo Sjevernoj Koreji, zabrani izvoz tekstila i zapošljavanje radnika iz Sjeverne Koreje u inozemstvu, zamrzne imovinu sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-Unu te mu zabrani putovanja u inozemstvo, stoji u nacrtu rezolucije u koju je u srijedu uvid imao Reuters.

Pritisak Washingtona ojačao je otkad je Sjeverna Koreja u nedjelju izvela šesti i najveći nuklearni test. Taj pokus, zajedno sa serijom raketnih lansiranja, pokazao je da je Pjongjang blizu ispunjavanju cilja o razvoju moćnog nuklearnog oružja koje bi moglo dosegnuti SAD.

Predsjednik Donald Trump zatražio je od Kine da učini više kako bi obuzdala svog susjeda, koji nastavlja s programom razvoja oružja prkoseći tako UN-ovim sankcijama i međunarodnim osudama.

Kina je u četvrtak objavila kako se nada da će se Pjongjang suzdržati od daljnjeg izazivanja međunarodne zajednice.

“S obzirom na novi razvoj događaja na korejskom poluotoku, Kina se slaže da bi UN-ovo Vijeće sigurnosti trebalo odgovoriti i poduzeti potrebne mjere”, rekao je novinarima kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

“Bilo kakva nova akcija međunarodne zajednice protiv Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) trebala bi poslužiti obuzdavanju sjevernokorejskog nuklearnog i raketog programa, a u isto vrijeme voditi obnovi dijaloga i konzultacija”, rekao je.

Kina je daleko najveći sjevernokorejski trgovinski partner, te opskrbljuje tu osiromašenu zemlju velikom količinom nafte i goriva.

Kina zajedno s Rusijom zagovara plan “zamrzavanja za zamrzavanje” prema kojem bi SAD i Južna Koreja zaustavili svoje velike vojne vježbe u zamjenu za to da Sjeverna Koreja zaustavi svoj program oružja. Međutim, izgleda da zasad nijedna strana nije voljna odstupiti od svoje pozicije.

Sjeverna Koreja priopćila je u nedjelju da je uspješno testirala hidrogensku bombu dizajniranu da se može postaviti na njezinu međukontinentalnu balističku raketu, ubrzo nakon što je Japan potvrdio da je Pjongjang proveo svoj šesti nuklearni pokus, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Testiranje hidrogenske bombe koje je naredio sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un bilo je “savršeno uspješno” i predstavlja “važan” korak u dovršavanju programa za nuklearno oružje, javlja državna televizija.

Komentiraj