Kina sagradila platformu za proučavanje klime na Tibetanskoj visoravni

Screenshot YouTube

U zabačenom području Qinghai, na Tibetanskoj visoravni, postavljena je meteorološka i znanstvena platforma koja će ponajprije  služiti za proučavanje klimatskih promjena na ovoj lokaciji.

Visoki stup je postavljen nakon što je ovdje pokrenuta druga veća znanstvena ekspedicija Instituta za istraživanje Tibetanske visoravni (ITP), koja je točno odredila koordinate za ovaj projekt. Višefunkcionalan je, a najviše će se koristiti  za analizu uvjeta u atmosferi, mjerenje vlage i temperature. Ističe se kako se istraživanje nastavlja, platforma će biti priključena i postati dio znanstvene mreže, koja se bavi i trodimenzionalnim opažanjem atmosferskih uvjeta. Vremenska prognoza i predviđanje uvjeta u ovom području su vrlo važni za prikupljanje podataka o klimi i okolišu, koje će koristiti Kineska akademija znanosti.

Ovo je  projekt sličan postavljanju 5G stanica na Mont Everestu. Kada su mediji prenijeli vijest, javnost je postala zainteresiranija vidjeti ovu tehnologiju. I stanice na najvišoj svjetskoj planini imaju sličnu namjenu. Kina je izuzetno uključena u borbi za zaustavljanje klimatskih promjena, a ovo je samo novi primjer angažiranosti i aktivnosti usmjerenih prema ostvarenju globalno dogovorenih ciljeva.

Komentiraj