Kina preuzima polovicu globalnog tržišta pametnih telefona

Pixabay

Kineski proizvođači ove bi godine mogli preuzeti polovicu globalnog tržišta pametnih telefona te premašiti trenutne tržišne lidere korejskog Samsunga i američkog Applea, predviđanja su istraživačke kuće za tehnološko tržište DRAMeXchange.

“Očekuje se da će jedan od dva pametna telefona koji se ove godine prodaju u svijetu biti od kineskih tvrtki koje su ‘ozbiljna prijetnja’ liderima Samsungu i Appleu”, navode istraživači DRAMeXchange u izvješću objavljenom u nedjelju.

Po njihovim podacima, prošle je godine u svijetu prodano 1,3 milijarde pametnih telefona (smartphone), što je 10,3 posto više nego u 2014., a najveći tržišni udjel od oko 25 posto imao je južnokorejski tehnološki div Samsung Electronics, kojeg sa udjelom od 17,5 posto slijedi Apple.

Zajednički udjel kineskih proizvođača tih telefona dosegao je pak gotovo 40 posto, od čega se oko 8,4 posto udjela odnosi na Huawei, a ukupan broj prodanih pametnih telefona kineskih tvrtki bio je tek nešto manji od broja prodanih Samsunga i Applea.

“Kineske tvrtke prošle su godine u svijetu ostvarile velik napredak u prodaji s jeftinijim i kvalitetnim smartphone-ima, a ove se godine očekuje da će jakim marketingom i tehnološkim inovacijama i premašiti dva glavna svjetska igrača”, kažu iz DRAMeXchange.

Komentiraj