EPA/JIM LO SCALZO

Kina poziva SAD da se ne povlači iz nuklearnog sporazuma s Rusijom

Sjedinjene Države trebale bi riješiti svoje nesuglasice s Rusijom putem dijaloga umjesto prijetnjama o povlačenju iz značajnoga sporazuma o kontroli nuklearnog oružja između dviju država, objavilo je u subotu kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Američki državni tajnik Mike Pomopeo u petak je rekao da će se Washington u roku od šest mjeseci povući iz Sporazuma o kontroli nuklearnog oružja (INF) potpisanog između dviju država 1987. osim ako ga Rusija ne bude ponovno u potpunosti ispoštovala.

Washington tvrdi da Moskva krši sporazum razvojem raketa sa zabranjenim dosegom od 500 do 5,500 km, što Rusi odbacuju.

U prosincu je SAD Rusiji dao 60 dana da uništi rakete 9M729, a taj rok ističe u subotu.

“S obzirom na to da je riječ o važnome bilateralnom dogovoru kada je posrijedi kontrola naoružanja, oružja i razoružanje, Sporazum o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) iznimno je značajan za poboljšanje odnosa između dviju velikih sila, za jačanje međunarodnoga i regionalnog mira te za održanje globalne stabilnosti”, stoji u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova objavljenog na internetskim stranicama.

“Kina se protivi američkom povlačenju te Sjedinjene Države i Rusiju poziva da izglade međusobne nesuglasice konstruktivnim dijalogom”, kaže se u priopćenju te se upozorava da bi jednostrano povlačenje moglo imati “vrlo negativne posljedice”.

Komentiraj