Kina poručila da je ozbiljno zabrinuta zbog izjave Agencije za atomsku energiju o Australiji

Kina je ozbiljno zabrinuta zbog priopćenja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) glede plana da se Australiju opskrbi podmornicama na nuklearni pogon, priopćilo je u srijedu kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

“Odlučno se protivimo tome da tri zemlje prisile IAEA na to”, rekao je glasnogovornik Wang Wenbin na redovnom brifingu za novinare.

IAEA je objavila da Sjedinjene Države, Australija i Velika Britanija moraju primijeniti zaštitne mjere i da su predane globalnom neširenju nuklearnog oružja u pogledu plana da se Australiju opskrbi podmornicama na nuklearni pogon.

“U njihovoj komunikaciji, dionici AUKUS-a ponovno su potvrdili svoju prethodno izrečenu obvezu da očuvanje integriteta režima neširenja nuklearnog oružja i zaštitnih mjera Agencije ostaje temeljni cilj u odnosu na AUKUS”, navodi se u priopćenju.

Sjedinjene Američke Države, Australija i Velika Britanija u ponedjeljak su otkrile pojedinosti plana da se Australiji osiguraju jurišne podmornice na nuklearni pogon početkom idućeg desetljeća kako bi se suprotstavili kineskim ambicijama u indopacifičkom području.

Obraćajući se na ceremoniji u američkoj pomorskoj bazi u San Diegu, u pratnji australskog premijera Anthonyja Albanesea i britanskog premijera Rishija Sunaka, američki predsjednik Joe Biden nazvao je sporazum u okviru partnerstva AUKUS 2021. dijelom zajedničke predanosti slobodnom i otvorenom Indo-pacifiku s dva “najpostojanija i najsposobnija saveznika” Amerike.

Prema sporazumu, SAD će prodati Australiji tri američke podmornice na nuklearni pogon klase Virginia početkom 2030-ih uz mogućnost da Australija kupi još dvije ako to bude potrebno, stoji u zajedničkom priopćenju.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner