Kina planira na Mjesecu postaviti stalnu istraživačku bazu

Unsplash/Taylor Smith

Doktor Jang Juguang iz Kineske svemirske agencije (China Aerospace Science and Industry Corporation) je potvrdio najave iz medija i otkrio kako će uspješnu misiju Chang’e-5 nastaviti novim poduhvatima.

Ističe se kako je ovaj program istraživanja Mjeseca počeo još 2004. godine i odvijao se kroz tri ranije dogovorena stupnja. Novi cilj je postavljanje istraživačke baze na južnoj polutci Zemljinog prirodnog satelita. Ističe se kako u tom području ima vode i leda te se CASIC i Kineska nacionalna svemirska agencija pripremaju za nove poduhvate. Kineski predsjednik Xi Jinping je čestitao svima, koji su bili dio programa, rekavši kako je ovo bio “veliki korak naprijed” u istraživanju svemira.

Pogledajte i maketu sonde Chang’e-5. Vještom stolaru je bilo potrebno 15 dana za izradu njene replike od drvenog materijala. Model ima visinu od 2.4 metra i brojne detalje. Video je objavljen nakon što se modul prizemljio i na taj način je odano priznanje svima koji su sudjelovali u tom  svemirskom projektu.

Komentiraj