Kina odbacuje optužbe za genocid nad Ujgurima

Kina je u ponedjeljak odbacila “klevetničke napade” u vezi sa životnim uvjetima muslimana Ujgura i drugih manjina u regiji Xinjiang, ustrajući u tome da oni uživaju vjerske slobode i radnička prava.

Aktivisti i UN-ovi stručnjaci kažu da je najmanje milijun muslimana zatočeno u logorima u toj zabačenoj regiji na zapadu Kine. Peking te optužbe odbacuje i tvrdi da se u kampovima provodi zanatska obuka i da su nužni u borbi protiv ekstremizma.

Miistar vanjskih poslova Wang Yi rekao je na UN-ovu vijeću za ljudska prava da se radi o zakonitim protuterorističkim mjerima i da Xinjiang uživa “društvenu stabilnost i snažan razvoj” nakon što četiri godine nije bilo nikakvih “terorističkih slučajeva”.

U Xinjangu postoji 24.000 džamija i pripadnici svih etničkih skupina imaju radnička prava, istaknuo je.

“Već ti osnovni podaci pokazuju da nikada nije bilo nikakvog genocida, prisilnog rada ili gušenja vjerskih sloboda u Xinjiangu,” rekao je Wang.

“Takve huškačke optužbe su proizvod neznanja i predrasuda, one su zlonamjerne i politički motivirane i ne mogu biti neistinitije nego što jesu”, dodao je.

Nova američka administracija Joea Bidena je prošli mjesec podržala stav Trumpove vlade da je Kina izvršila genocid u Xinjiangu i da bi zbog toga mogla snositi ozbiljne posljedice.

Komentiraj