Kina od EU traži odustajanje od poziva na ‘potpunu pobjedu’ Ukrajine

Glavni izaslanik Pekinga za EU u srijedu je doveo u pitanje poziv Zapada da pomogne Ukrajini u postizanju “potpune pobjede”, uoči mogućeg dolaska ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Bruxelles.

Fu Cong, kineski veleposlanik u EU-u, također je kritizirao blok zbog “erozije” njegove predanosti Tajvanu, upozorivši “visoke dužnosnike iz institucija EU-a” da prestanu posjećivati ​​samoupravni otok.

Fuovi provokativni komentari o Ukrajini i Tajvanu, dvjema od najosjetljivijih geopolitičkih kontroverzi između Kine i Zapada, dolaze u trenutku kada kineski predsjednik Xi Jinping planira put u Moskvu, prema ruskoj vladi.

Inzistirajući na tome da je “sukob” Rusije i Ukrajine samo “neizbježna” tema za razgovor, Fu je rekao da Peking inače ima višestruko “tradicionalno prijateljstvo” s Moskvom.

“Iskreno govoreći, prilično smo zabrinuti zbog moguće eskalacije ovog sukoba”, rekao je Fu na događaju koji je organizirao Europski politički centar u Bruxellesu. “I ne vjerujemo da će samo nabava oružja zapravo riješiti problem.”

“Prilično smo zabrinuti zbog ljudi koji govore o osvajanju potpune pobjede na bojnom polju. Vjerujemo da bi pravo mjesto bilo za pregovaračkim stolom”, dodao je Fu.

Njegove primjedbe dolaze istog dana kad Zelenskyy posjećuje London, njegovo prvo putovanje u zapadnu Europu otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju punog opsega prije gotovo godinu dana. POLITICO je izvijestio da je Zelenski — čije pozive, prema riječima njegovih suradnika, nikada nije primio Xi, dok se kineski čelnik umjesto toga susreo ili nazvao Putina u više navrata tijekom prošle godine — također planirao posjet Bruxellesu u četvrtak, prije nego što je propalo zbog curenja informacija iz tijela EU. što je dovele u pitanje njegovo putovanje.

Ideju o “potpunoj pobjedi” Ukrajine najglasnije su podržale baltičke i istočnoeuropske zemlje. Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je podršku “pobjedi” Ukrajine. Ali slijedeći Xijevu liniju, Fu je rekao da se treba pobrinuti za “sigurnosne probleme obje strane” – Ukrajine kao i Rusije. Fu je također odbacio usporedbu između Ukrajine i Tajvana, koji su suočeni s vojnim prijetnjama od susjeda s nuklearnim oružjem. “Moram odmah reći da su ukrajinska kriza i tajvansko pitanje dvije potpuno različite stvari. Ukrajina je neovisna država, a Tajvan je dio Kine”, rekao je. “Dakle, nema usporedivosti između ta dva pitanja.”

Nastavio je kritizirati način na koji EU postupa s pitanjem Tajvana. “Ono što danas vidimo je da postoji određena erozija ovih temeljnih obveza. Vidimo da parlamentarci i visoki dužnosnici iz institucija EU-a također posjećuju Tajvan”, rekao je. Europska komisija nije objavila nikakve detalje posjeta svojih dužnosnika Tajvanu. Europska služba za vanjsko djelovanje, diplomatski ogranak EU-a, nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Kad bi EU potpisala ugovor o ulaganju s Tajvanom, Fu je rekao da bi to “iz temelja promijenilo… ili uzdrmalo temelje” odnosa između EU i Kine. “Tako je ozbiljno.”

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]