Kina je objavila strategiju kojom planita postati ‘svjetska nogometna supersila’ do 2050. godine, prenose svjetske agencije. Vlada planira i do 2020. godine uključiti 50 milijuna djece i odraslih u nogomet. Također, do 2020. godine Kina planira sagraditi najmanje 20 tisuća nogometnih trening centara te 70 tisuća nogometnih terena.

Iako Kina dominira Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, u povijesti se kvalificirala na samo jedno Svjetsko prvenstvo, ono održano 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu.

Kineski predsjednik Xi Jinping veliki je zaljubljenik u nogomet, a već je izjavio kako u idućih 15 godina od Kine očekuje naslov svjetskog prvaka. Novom su se strategijom postavili kratkoročni, srednjeročni i dugoročni ciljevi. Među njima je i onaj da do 2030. godine barem jedan nogometni teren bude dostupan na 10 tisuća ljudi.

>> Predsjednik naredio: Kina mora postati nogometna sila

U planu se navodi i da bi muška kineska reprezentacija morala biti jedna od najboljih u Aziji, a ženska reprezentacija svjetska nogometna velesila. Kina se na FIFA-inoj ljestvici trenutno nalazi na 81. mjestu, a ispred nje su zemlje poput Haitija, Paname i Benina.

Nogometna liga je posljednjih godina suočena s korupcijom, a 2013. godine su 33 igrača i klupskih dužnosnika suspendirana iz nogometa zbog namještanja utakmica. Reputacija kineske lige pomalo se vraća, a u zimskom prijelaznom roku oboreni su i transfer rekordi – Alex Teixeira je iz ukrajinskog Šahtara prešao u Jiangsu Suning za 50 milijuna eura. U Kinu je preselio i nekadašnji igrač Chelseaja Ramires.

Komentiraj