Kina negira “klevetničke” optužbe SAD-a za špijunažu

EPA/WU HONG

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak kako odlučno negira “klevetničke” optužbe Sjedinjenih Država i ostalih saveznika koji kritiziraju Kinu za ekonomsku špijunažu, pozivajući pritom Washington da povuče optužbe.

Sjedinjene Države ujedno bi trebale i povući optužbe protiv dvojice kineskih građana, naglasilo je ministarstvo, dodajući da Kina nikada nije sudjelovala ili podržavala krađu gospodarskih tajni.

“Pozivamo SAD da odmah popravi svoje pogreške i obustavi klevetničke objede glede sigurnosti na internetu”, stoji u kineskom priopćenju u kojemu se dodaje da će ta zemlja povući određene poteze kako bi osigurala vlastitu kibernetičku sigurnost i interese.

Ministarstvo je ujedno dodalo kako je već dugo “općepoznata tajna” da agencije američke vlade hakiraju i prisluškuju strane vlade, kompanije i pojedince.

“Neopravdane američke kritike na račun Kine u ime takozvane ‘kibernetičke krađe’ su samoobamana, gdje se okrivljuju drugi dok si upravo ti krivac. To je za Kinu u potpunosti neprihvatljivo”, poručili su iz ministarstva.

Američki tužitelji optužili su dvojicu Kineza povezanih sa kineskom državnom sigurnosnom agencijom da su ukrali povjerljive podatke iz američkih vladinih agencija i kompanija diljem svijeta.

Komentiraj