EPA/RITCHIE B. TONGO

KINA NE PRIZNAJE ODLUKU HAAGA Postavljaju zonu zračne obrane iznad Južnokineskog mora

Visoki kineski dužnosnik poručio je u srijedu kako Kina ima svako pravo postaviti zonu zračne obrane oko teritorija u Južnokineskom moru, prenosi BBC. Jučer je, podsjetimo, Stalni arbitražni sud u Haagu odlučio kako Kina nema povijesno pravo nad Južnokineskim morem.

Zahtjev za arbitražom, o kojoj je jučer donesena odluka, Filipini su predali 2013. tvrdeći da Kina polaganjem prava narušava konvencije UN-a. Peking je od samog početka odbijao nadležnost suda u Den Haagu. Kina je već najavila kako će ignorirati odluku Haaškog suda.

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je kako na ‘suverenost Kine i pomorska prava u Južnokineskom moru’ ni na koji način neće utjecati odluka. Arbitražni sud presudio je kako je Kina narušila suverenost Filipina i izazvala ‘ozbiljnu štetu koraljnim grebenima i okolišu’ gradnjom umjetnih otoka.

Kina je najavila kako će postaviti zonu zračne obrane (ADIZ) iznad Južnokineskog mora ako osjeti prijetnju njihovoj sigurnosti. Kina je sličnu zonu postavila i iznad Istočnokineskog mora 2013. godine. Zamjenik ministra vanjskih poslova Liu Zhenmin rekao je da se nada da će sve zemlje surađivati s Kinom da se očuva mir i stabilnost Južnokineskog mora i da to more neće postati izvor rata.

Komentiraj