Kina lansirala svemirsku sondu na put prema Marsu

Screenshot YouTube

Kina je prema Marsu lansirala svemirsku sondu na nosećoj raketi Long March-5 Y4. Kao što je najavljeno, lansiranje je obavljeno iz aeronautičke baze u blizini grada Wenchanga.

Prije nekoliko dana javnost je zadivio prizor postavljanja velike rakete na rampu. Kratku vožnju rakete po tračnicama su popratili brojni mediji, ali i stanovnici, koji žive u blizini baze.

Nekoliko modela rakete Long March je dopremljeno brodovima i izvanrednim prijevozom na ovu lokaciju. Rakete su bile rastavljene na dijelove, koji su bili sigurno uskladišteni u više kontejnera.

Kineska svemirska znanstvena i tehnološka tvrtka (CASC) je nekoliko mjeseci prije lansiranja intenzivno radila na nadogradnji pogona. Mlazni motori su testirani zasebno, čak i na vodikovo gorivo, nakon što su bili postavljeni na posebne rampe. Model Long March ima težinu oko 850 tona i dužinu od 54 metra.

Prva kineska misija na Mars nema ljudske posade. Sonda bi se nakon sedam minuta opasnog slobodnog pada kroz atmosferu trebala sigurno spustiti na površinu Marsa s istraživačkim vozilom. Ovaj pothvat  je prethodno testiran u simuliranim uvjetima na velikoj rampi.

Umjetni satelit će ostati u orbiti, uz prikupljanje cijelog niza podataka morao bi omogućavati sigurnu vezu s bazom na Zemlji.

Komentiraj