Kina korumpirane dužnosnike zatvara. Ministar pravosuđa Fu osuđen na doživotni zatvor

Bivši kineski ministar pravosuđa Fu Zhenghua, koji je predvodio nekoliko kampanja za borbu protiv korupcije, zatvoren je zbog primanja mita, donosi priču BBC. Fu je u srpnju priznao krivnju za primanje 117 milijuna juana (14,7 milijuna dolara; 16,5 milijuna dolara) u darovima i novcu za osobnu korist. U četvrtak mu je sud u Changchunu izrekao smrtnu kaznu koja je nakon dvije godine preinačena u doživotni zatvor.

Njegova osuda dolazi usred iznenadnog obračuna s dužnosnicima uoči ključnog kongresa Komunističke partije sljedećeg mjeseca. Kineska vladajuća stranka održava događaj svakih pet godina i ovaj put se očekuje da će predsjednik Xi Jinping dobiti povijesni treći mandat i učvrstiti svoju vlast.

Fuovo zatvaranje u četvrtak slijedi nakon izricanja presude trojici drugih bivših šefova pokrajinske policije ovog tjedna. Sva četvorica muškaraca ne samo da su optuženi za korupciju, već i za nelojalnost Xiju. Za sve njih se tvrdi da su bili dio političkog kruga kojeg je vodio još jedan bivši šef sigurnosti, Sun Lijun. Sun, koji trenutačno čeka kaznu, navodno je stvorio vlastitu političku frakciju pomažući u promicanju drugih dužnosnika u sigurnosnom aparatu.

 

Komentiraj