U Kini više od pola milijuna stanica za 5G signal

Screenshot YouTube

Aktivna promocija 5G i ultra-širokopojasne mreže te njihovo komercijalno korištenje je bio jedan od važnih državnih ciljeva Kine. Napredni projekt je uz pomoć privatnih kompanija, znanstvenih institucija i drugih privatnih dionika u potpunosti uspio te je na području ove države u petogodišnjem planskom razdoblju 2016.-2020. postavljeno više od pola milijuna stanica za 5G signal. Na sustav 5G mreže spojeno je više od sto milijuna različitih uređaja.

Prve licence za komercijalno korištenje nove mreže su izdane 2019. godine. Prednosti 5G mreže su se pokazale iznimno korisnim u vrijeme izbijanja epidemije koronavirusa u Wuhanu. Osim bolje povezanosti državnih službi i medicinskog osoblja, roboti su kamerama na javnim mjestima mjerili temperaturu, prepoznavali lica.

Brojne bolnice u Kini sada već napredno koriste prednosti 5G signala. U velegradovima su brojne tvrtke licencirane za pružanje taxi usluga u autonomnim vozilima, a potpora ovakvom načinu prijevoza dolazi i od satelita u niskoj orbiti.

 

Komentiraj