Kina i Velika Britanija posvađali se oko Hong Konga

Kina je u ponedjeljak upozorila Veliku Britaniju da se ne miješa u pitanja Hong Konga nakon što je usvojen Zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong koji je London kritizirao, javlja u ponedjeljak BBC.

Veleposlanik Liu Xiaoming kazao je da je britanska ponuda olakšanog dobivanja britanskog državljanstva za do tri milijuna stanovnika Hong Konga “grubo uplitanje” u unutarnje stvari Kine.

Premijer Boris Johnson objavio je da će olakšati proces stjecanja britanskog državljanstva za stanovnike Hong Konga koji se odluče doći u Veliku Britaniju, nakon što je Peking usvojio kontroverzni zakon o nacionalnoj sigurnosti koji, smatraju kritičari, narušava autonomiju Hong Konga.

Veleposlanik Liu kazao je da se nada kako će Velika Britanija razmotriti svoju ponudu.

“Britanska vlada nastavlja davati neodgovorne komentare o situaciji u Hong Kongu”, kazao je novinarima.

London tvrdi da je Kina prekršila dogovor iz 1997., prema kojemu je Hong Kong vraćen Kini uz zajamčene građanske slobode za narednih 50 godina.

Kasnije u ponedjeljak glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona zatražio je od Kine da se ne miješa ako stanovnici Hong Konga sa statusom britanskog prekomorskog državljanina (British National Overseas) odluče doći u Veliku Britaniju.

Osobe koje su rođene u Hong Kongu prije no što je Hong Kong vraćen Kini 1997., imaju status britanskog prekomorskog državljanina te su građani Commonwealtha.

“Očekujemo od Kine da razumije važnost poštivanja međunarodnog prava”, kazao je glasnogovornik.

“Trenutno razmatramo Zakon o nacionalnoj sigurnosti i njegove pravne posljedice što se tiče ekstradicije s Hong Kongom”, dodao je.

Pojasnio je da postoje zaštitni mehanizmi glede izručenja u Velikoj Britaniji te da je nemoguće izručiti osobu u zemlju koja ne jamči poštivanje ljudskih prava okrivljenika ili ako je zahtjev motiviran političkim razlozima.

Facebook i aplikacija WhatsApp, koja je u vlasništvu Facebooka, objavili su da su “zaustavili” odgovaranje na zahtjeve za pristup informacijama, koje uputi vlada Hong Konga ili sigurnosne agencije, dok se ne utvrde “učinci Zakona o nacionalnoj sigurnosti”.

Facebook će provesti procjenu koja uključuje “formalnu dubinsku provjeru ljudskih prava i konzultacije sa stručnjacima za ljudska prava”, stoji u priopćenju.

Brojne druge zemlje, uključujući SAD, Kanadu, Japan i Australiju, izrazile su zabrinutost zbog uvođenja zakona po kojemu je za kaznena djela povezana s otcjepljenjem, subverzijom i terorizmom moguća i doživotna zatvorska kazna.

Prodemokratski aktivist Joshua Wong pozvao je druge zemlje da podrže Hong Kong, dok je od svojih sugrađana i svijeta zatražio da ne “pokleknu” pred Pekingom.

Wong i drugi aktivisti tvrde da Zakon o nacionalnoj sigurnosti praktično ukida slobodu govora, što Kina odbacuje.

Wong, koji se u ponedjeljak pojavio na sudu s dvojicom aktivista, zbog optužbe za ilegalno okupljanje, kaže da se već sada osjećaju posljedice zakona.

Za vikend su knjige prodemokratskih aktivista uklonjene iz javnih knjižnica.

Komentiraj