Kina i J. Koreja održale prvi sastanak na visokoj razini od pojave koronavirusa

 

Južna Koreja objavila je u subotu da je s visokim kineskim diplomatom razgovarala o trgovini, denuklearizaciji i odgovoru na pandemiju, u prvom posjetu visokog dužnosnika Pekinga od izbijanja koronavirusa krajem prošle godine.

Yang Jiechi, visoki dužnosnik komunističke partije Kine, sastao se s novim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Južne Koreje, Suhom Hoonom u južnom obalnom gradu Busanu, objavila je južnokorejska vlada.

Razgovarali su o ubrzanju pregovora o slobodnoj trgovini, širenju kulturne razmjene i izboru glavnog direktora Svjetske trgovinske organizacije (WTO), priopćio je glasnogovornik južnokorejskog predsjednika Kang Min-seok.

Kang je dodao da se Yang osvrnuo na trenutne odnose Kine i SAD-a, a Suh je zauzvrat naglasio važnost suradnje tih dviju zemalja za mir i prosperitet u sjeveroistočnoj Aziji.

Razgovori su uslijedili nakon što se pandemija negativno odrazila na bilateralne razmjene i zaustavila pregovore o denuklearizaciji u koje je uključena i Sjeverna Koreja.

Dvije zemlje ponovno su pokrenule razmjene prošlog mjeseca kada je Seul poslao visokog diplomata na bilateralni gospodarski sastanak.

Suh, koji je prošli mjesec postao savjetnik za nacionalnu sigurnost nakon što je obavljao dužnost šefa obavještajne službe, također je razgovarao o potencijalnom posjetu kineskog predsjednika Xija Jinpinga u Seul.

Kang je rekao da su se dvije zemlje složile da se Xijev posjet Južnoj Koreji omogući čim se stabilizira situacija s covidom-19.

Yang je dodao da će Kina nastaviti razgovarati i surađivati s Južnom Korejom o denuklearizaciji i miru na Korejskom poluotoku. Obje strane složile su se da je potrebno održati samit Južne Koreje, Kine i Japana ove godine.

Komentiraj