Kimova obdukcija “nezakonita i nemoralna”

EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Obdukcija izvedena u Maleziji nad tijelom polubrata čelnika Sjeverne Koreje “nezakonita je i nemoralna”, objavila je u četvrtak službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

“Malezija mora vratiti tijelo sjevernokorejskoj strani jer je izvela obdukciju i sudski pregled tijela na nezakonit i nemoralan način”, objavila je agencija citirajući sjevernokorejsko povjerenstvo pravnika.

Radi se o prvoj reakciji Sjeverne Koreje na tu aferu nakon desetodnevne šutnje.

Kim Jong-Nam ubijen je 13. veljače u međunarodnoj zračnoj luci Kuala Lumpura.

Malezija nije predala tijelo sjevernokorejskim predstavnicima u Kuala Lumpuru “pod apsurdnim izgovorom” da je nužna usporedba DNK s osobom iz obitelji pokojnika, javlja KNCA koja ne spominje ime Kim Jong-Nama.

“To dokazuje da malezijska strana politizira prijenos tijela potpuno zanemarujući međunarodno pravo i moral”, piše agencija.

Kim Jong-Nam, stariji polubrat sjevernokorejskog čelnika, znatan je dio vremena provodio izvan svoje zemlje i javno govorio protiv režima svoje obitelji.

Sumnja se da je otrovan ubodom igle ili nekom tekućinom kojom mu je poprskano lice.

Malezijska policija rekla je u nedjelju da je četvero Sjevernokorejaca osumnjičenih za ubojstvo polubrata sjevernokorejskog vođe pobjeglo iz Malezije na dan ubojstva.

Komentiraj