Sjevernokorejske sposobnosti u odvlačenju pažnje i igri skrivača pokazale su se u punoj snazi u nedjelju u Singapuru, kamo je čelnik njihove države Kim Jong Un doputovao na summit s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Tri su zrakoplova danas u kratkom roku poletjela prema Singapuru iz Pjongjanga, iz zračne luke u kojoj toliko posla obično nema cijeli dan.

Jedan od njih bio je zastarjeli sovjetski Iljušin-62, Kimov osobni zrakoplov službeno poznat kao “Chammae-1” (jastreb-1, po korejskoj nacionalnoj ptici) ili kako ga zapadnjaci posprdno zovu – “Air Force Un”.

Zadnjih se dana pisalo kako je Singapur određen za mjesto summita između ostaloga i zato jer je grad u dometu vremešne letjelice s jednim rezervoarom goriva.

Ali Kim nije bio u njemu. Doletio je nemjerljivo pouzdanijim Boeingom 747 Air Chine. Po portalu za praćenje letova Flightradar24, zrakoplov je poletio koristeći se standardnim kodom leta, CA122, kakve imaju zrakoplovi na redovnoj liniji od Pjongjanga do Pekinga.

Usred leta, prilikom skretanja na jug, taj je kod promijenjen u CA061.

Kima su potom od zračne luke do hotela prevezli u konvoju s 20 vozila. Stotine Singapuraca natiskale su se uz ulice kako bi ga fotografirali. Nije im to uspjelo jer su vozila imala zatamnjena stakla, što inače u Singapuru nije dopušteno čak niti njihovu premijeru.

Gomila novinara i fotoreportera Kima je namjeravala dočekati ispred hotela Regis gdje će odsjesti. Prilaz hotelu bio je, međutim, ograđen i prekriven, a preko noći se ispred zdanja povećala i količina raslinja što zaklanja pogled u lobi.

Osim tri službene fotografije koje je objavila singapurska vlada, Kima u prvim satima boravka u Singapuru nije vidio nitko.

Pretpostavlja se da će Kim odsjesti u 335 ‘kvadrata’ prostranom i raskošno uređenom predsjedničkom apartmanu na 20. katu hotela čije zidove krase Chagalove slike.

Cijenu apartmana hotel ne navodi na svojim stranicama, ali slični apartmani u New Yorku, primjerice, koštaju 35.000 dolara po noćenju.

Tko će platiti račun, još se ne zna. Sjevernokorejci imaju povijest uspješnih pokušaja da njihove račune plaćaju drugi.

Južna Koreja je tako podmirila njihove troškove na Zimskim olimpijskim igrama u Pjeongčangu.

Glasnogovornik južnokorejske vlade kazao je da se takav potez i ovaj put zasad ne razmatra, a Amerikanci kažu da im to ne pada na pamet.

Singapurski premijer Lee Hsien Loong rekao je u nedjelju da njegova vlada troši oko 20 milijuna dolara za organizaciju summitu, od čega je otprilike pola na sigurnost.

“To je cijena koju smo spremni platiti. To je naš doprinos međunarodnoj zajednici”, rekao je premijer.

Sjevernokorejski hotelski račun nije spomenuo.

Komentiraj