EPA/STR VIETNAM

Kim u Hanoi dovezao Mercedes, Daimler tvrdi da nisu prekršili sankcije

Otprije je poznato da sjevernokorejski vođa Kim Jong Un obožava Mercedesove limuzine, strast koju je dijelio s preminulim ocem Kim Jong Ilom i djedom Kim Il Sungom.

Utorak je to potvrdio kada se Kim iskrcao iz vlaka kojim je preko Kine proputovao 4000 kilometara do grada Dong Danga na vijetnamskoj granici i potom ušao u blindirani S600 Pullman kojim se odvezao u Hanoi gdje će se sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Mercedesove limuzine koriste brojni svjetski državnici.

Vjetnamski mediji prenose da je Kim svoj omiljeni automobil dovezao iz Sjeverne Koreje, što se može protumačiti kao kršenje UN-ovih sankcija koje zabranjuju trgovinu luksuznim proizvodima s tom državom.

Kim, koji će Trumpom razgovarati u srijedu i u četvrtak, koristio je blindirane Pullmane i prilikom njegovih povijesnih summita s Trumpom u Singapuru i s južnokorejskim predsjednikom Moonom Jaeom Inom na korejskom poluotoku.

Na sastanak s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u Pyongyangu dovezao se u Rolls-Royceu, pa su se pojavila nagađanja da Mercedes više nije Kimov omiljena marka vozila.

Prema pisanju južnokorejskog lista Chosun Ilbo iz listopada, Kim je više od četiri milijarde dolara potrošio na luksuzne automobile, stove i nakit otkako je došao na vlast krajem 2011.

Daimler sa sjedištem u Stuttgartu više je puta opovrgnuo da Kimu prodaje Mercedese. “Daimler ne posluje sa Sjevernom Korejom više od 15 godina i strogo se drži američkih i europskih propisa”, priopćila je kompanija u utorak.

Komentiraj