KIM JONG UN ‘Sjeverna Koreja spremna na svaki rat koji bi izazvale Sjedinjene Države’

EPA/YONHAP

Sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-Un rekao je u subotu da je njegova zemlja spremna odgovoriti na svaki rat “koji bi izazvale Sjedinjene Države”, u govoru na vojnom mimohodu u prigodi 70. obljetnice komunističke partije u Pjongjangu.

“Danas naša stranka odlučno tvrdi da su naše naoružane revolucionarne snage kadre odgovoriti na svaki rat koji bi izazvale Sjedinjene Države i spremni smo obraniti naš narod i plavo nebo naše domovine”, dodao je sjevernokorejski čelnik.

  • Sjeverna Koreja se hvali svojom sposobnošću “odvraćanja nuklearnog napada” i optužuje SAD da želi izazvati rat.

Glavninu govora Kim je posvetio stanovnicima Sjeverne Koreje kojih je 24 milijuna i Korejskoj radničkoj partiji koja vlada od 1945. , otkad su se smijenila tri naraštaja dinastije Kim.

“Korejska radnička partija je nepobjediva i srasla je s narodom”, poručio je na kraju predsjednik.

Impozantna vojna parada počela je u subotu u Pjongjangu u povodu 70. godišnjice jedine političke stranke u Sjevernoj Koreji, a svečanost izravno prenosi državna televizija te izolirane komunističke zemlje. Sjevernokorejskog vođu pozdravio je zapovjednik počasne straže, a zatim je izvršena smotra tisuća vojnika koji sudjeluju u paradi, prema snimkama službene sjevernokorejske televizije. Agencija AFP prenosi da je sjevernokorejski vođa dan ranije u razgovoru s Liuom Yunshanom, posebnim izaslanikom kineskog predsjednika Xija Jinpinga, izrazio spremnost da poboljša odnose s Južnom Korejom.

Komentiraj