FaH

Kim Jong-un: Koreja će koristiti nuklearno oružje samo u samoobrani

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un izjavio je da njegova zemlja neće koristiti nuklearno oružje ako ne bude napadnuta te da je voljna normalizirati odnose s državama koje su bile neprijateljski raspoložene prema njoj, izvijestili su u nedjelju državni mediji.

“Kao odgovorna nuklearna država, naša Republika neće koristiti nuklearno oružje ako njezin suverenitet ne povrijede napadačke neprijateljske snage s nuklearnim oružjem”, rekao je Kim.

Izolirana Sjeverna Koreja i prije je davala slične izjave iako je također često prijetila napadima na SAD i Južnu Koreju i kršila rezolucije Ujedinjenih naroda.

Kim (33) je također izložio petogodišnji plan povećanja gospodarskog rasta istaknuvši potrebu za poboljšanjem opskrbe električnom energijom u zemlji, pišu službene novine Rodong Sinmun.

Sjeverna Koreja će “ispuniti svoju obvezu neširenja (nuklearnog naoružanja) i težit će globalnoj denuklearizaciji”, rekao je Kim u izvješću na rijetkom kongresu vladajuće Radničke stranke (WPK) koji je počeo u petak, javila je agencija KCNA.

“WPK i vlada će poboljšati i normalizirati odnose s onim zemljama koje poštuju suverenitet Sjeverne Koreje i koje su prijateljski nastrojene prema njoj, iako su bile neprijateljski raspoložene u prošlosti”, istaknuo je Kim.

Komentiraj